Konj je bil domnevno osedlan, da bi lastnik lahko oddirjal na pomoč prebivalcem mesta med izbruhom vulkana, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Upravnik arheološkega najdišča Pompeji Massimo Osanna je dejal, da odkritje okostja velja za izjemno najdbo. Osedlanega in obrzdanega rjavca, ki je najverjetneje pripadal generalu, so odkrili ob izkopavanjih v hlevu, v katerem so odkrili okostja še dveh oziroma treh konj.

Po predvidevanjih je konj poginil zaradi zadušitve z vulkanskimi sajami in zaradi vročinskega šoka, kar je bilo sicer smrtonosno za vse, ki jim ob izbruhu Vezuva ni uspelo pravočasno zbežati na varno.

Pompeji, ki jih je pred dvema tisočletjema pod sabo pokopal izbruh Vezuva, so skoraj neizčrpna arheološka zakladnica. Foto: EPA
Pompeji, ki jih je pred dvema tisočletjema pod sabo pokopal izbruh Vezuva, so skoraj neizčrpna arheološka zakladnica. Foto: EPA

Odkritje sicer ne spada v veliki projekt izkopavanj v Pompejih, ki je financiran iz evropskih sredstev, navaja Ansa. Najdišče je namreč na severu nekdanjega mesta, kjer so zaznali številne poskuse nezakonitih izkopavanj. Lokalne oblasti so po preiskavi spodbudile upravljavce Pompejev, naj začnejo izkopavati še na tem koncu.

Osanna je povedal, da najdba osedlanega plemenskega žrebca upravičuje domneve, da gre za pomembno območje raziskav, ki so ga začeli odkrivati že v začetku 20. stoletja. Tedaj so raziskovali bogato opremljeno vilo ob hlevu, ki jo je po najdbah upravnik najdišča primerjal z bolj znano Vilo misterijev.

Zdaj arheologi proučujejo dragoceno najdbo, a kot je napovedal Osanna, bo t. i. Posestvo osedlanega rjavca čez čas tudi na ogled javnosti.