Priznanje mu bodo izročili na prireditvi, ki bo predvidoma maja v Izoli.

Še vedno je dejaven v številnih zasedbah, ki ohranjajo ljudsko glasbo. Foto: AP
Še vedno je dejaven v številnih zasedbah, ki ohranjajo ljudsko glasbo. Foto: AP

Marino Kranjac, "Istran z globoko ljubeznijo do istrske glasbe", se že skoraj štiri desetletja dejavno ukvarja s poustvarjanjem in raziskovanjem ljudske glasbe ter plesov iz Istre. Poleg umetniško-ustvarjalnega dela sta izjemnega pomena tudi njegovo pedagoško in raziskovalno delo, so zapisali v utemeljitvi.

Nagrajenca je soglasno izbrala petčlanska komisija v sestavi Ines Cergol, Roberta Vincoletto, Edelman Jurinčič, Neva Zajc in Natalija Planinc, so sporočili iz izolske občine.

Pri predstavljanju istrske ljudske glasbe enakovredno predstavlja dediščino avtohtonih narodov iz Istre – Slovencev, Italijanov in Hrvatov – z namenom osvetliti multikulturnost regije na spoštljiv in objektiven način. Uresničuje tudi povezovalno poslanstvo s kraji ter ljudmi tudi onstran meje.

Z istrsko ljudsko glasbo je popestril nešteto prireditev z istrsko tematiko in s svojimi deli pustil bogat pečat, z delavnicami za otroke pa podaja neprecenljive informacije o ljudski glasbeni dediščini prihodnjim rodovom, še piše v obrazložitvi nagrade.

Še vedno je dejaven v številnih zasedbah, ki ohranjajo ljudsko glasbo. Sodeloval je v skoraj vseh skupinah ter s posamezniki in zbori v slovenski Istri, ki ustvarjajo na področju istrske ljudske glasbe. Vse od ustanovitve je vodja istrske folk skupine Vruja.

Marino Kranjac. Foto: Radio Koper
Marino Kranjac. Foto: Radio Koper

Leta 2015 je ustanovil tudi ansambel za staro glasbo in ga poimenoval po svojem mestu Cappella Justinopolitana. Sodeluje z etnomuzikologom Dariem Marušićem in je med ustanovnimi člani Kulturnega in etnomuzikološkega društva Folk Slovenija, ki mu od leta 2017 tudi predseduje.

Pedagoško sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije ter društvom Folk Slovenija in Javnim skladom za ljubiteljsko kulturo. Leta 2020 je izdal znanstveno monografijo z dialektologinjo Suzano Todorović Narečje ter ljudsko glasbeno in plesno izročilo v Dekanih z okolico nekoč in danes. Za svoje delo je prejel več nagrad.

Javni razpis za podelitev Kocjančičeve nagrade za leto 2022 je bil v imenu vseh štirih občin slovenske Istre, to so Ankaran, Koper, Izola in Piran, objavljen oktobra lani.