Ob tej priložnosti so vlado in Občino Vitanje pozvali k "odpravi škode in ponovnemu omogočanju razvoja programa kulturalizacije vesolja in kozmifikacije umetnosti".

Foto: Tomaž Bešter, NUK
Foto: Tomaž Bešter, NUK

Skrbnik rokopisne zbirke v NUK-u Marijan Rupert je ob predaji gradiva dejal, da smo lahko ponosni, da je pri nas vzniknila pobuda o kulturalizaciji vesolja in kozmifikaciji umetnosti. Po zaslugi ustanoviteljev Ksevta je v Vitanju tudi nastala izjemna arhitektura. In čeprav so v Rokopisni zbirki NUK-a v glavnem zavezani slovenski kulturi preteklosti, so vedno posebej veseli, "kadar se lahko, tako kot danes, dotaknemo sedanjosti z zavedanjem, da bo ta postala pomemben dokument prihodnosti", je dodal.

Foto: Tomaž Bešter, NUK
Foto: Tomaž Bešter, NUK

NUK-ova zbirka je tako bogatejša za 46 temeljnih dokumentov, ki obsegajo materialni spomin različnih obdobij vzpostavljanja središča. Na desetine dokumentov, člankov in publikacij je bilo predano v strokovno hrambo ter digitalizacijo, kar bo omogočilo zgodovinjenje pomembnega dosežka razvoja slovenske kulturne infrastrukture.

Prvi sklop so, kot pravi soustanovitelj Ksevta Dragan Živadinov, poimenovali Gravitacija 0. V njem so dokumenti, ki predstavljajo izhodišča, med njimi denimo Iniciativa za ustanovitev Slovenske vesoljske agencije iz leta 2001, ki so jo napisali umetniki Marko Peljhan, Dragan Živadinov in Primož Pislak. Tu je tudi pismo o nameri Kompozitna deklaracija fundacije Ksevta, ki so jo podpisali v imenu ZRC-ja SAZU-ja Oto Luthar, v imenu Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal in v imenu Slovenske matice Milček Komelj in Tadej Bajd.

Najpomembnejši dokument je po besedah Živadinova pismo nekdanjega evropskega komisarja Günterja Verheugna iz 23. maja 2007, ki ga je ta poslal na slovensko zunanje ministrstvo. V njem jim je izrekel pohvalo in jim zaželel uspeh pri projektu, ki bo po njegovem mnenju navdihoval prihodnje generacije Evropejcev. Omenjeno pismo so nato priložili prijavi, ko so kandidirali za evropska sredstva. Po besedah Živadinova je sicer original v arhivu zunanjega ministrstva, a ga bodo še dostavili.

Foto: Tomaž Bešter, NUK
Foto: Tomaž Bešter, NUK

Nekdanji Ksevt, ki se danes imenuje Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, od prestrukturiranja leta 2017 v imenu države kot ustanovitelja upravlja ministrstvo za gospodarstvo.

Foto: Tomaž Bešter, NUK
Foto: Tomaž Bešter, NUK

Poziv k odpravljanju škode, ki je posledica turistično-gospodarske dejavnosti zadnjih let
Soustanovitelj Ksevta Miha Turšič je povedal, da ob obletnici izgradnje Ksevta tudi predajajo Vladi RS in Občini Vitanje memorandum, s katerim jih pozivajo k odpravi škode in ponovnemu omogočanju razvoja prvotnih vsebin. Strnili so ga v štiri točke: odprava škode, kulturalizacija vesolja, kozmifikacija umetnosti in kompozitne prakse ter dostop do vesolja za umetnost.

Kot pravi Turšič, je namreč v zadnjih petih letih turistično-gospodarska dejavnost centra Noordung temeljito opustošila umetniško zapuščino Ksevta. Med drugim je bil uničen Spektralni modulator, poslednja umetnina pionirja računalniške umetnosti Edvarda Zajca.

Opozoril je še, da so bili v preteklih letih po Evropi in svetu izvedeni številni umetniški projekti v zunajzemeljskem prostoru, zato v memorandumu pozivajo, naj se omogoči vključevanje slovenskih organizacij k tovrstnim evropskim in mednarodnim iniciativam. Ksevt sicer nadaljuje program in dejavnosti, a zunaj Slovenije, dodaja.

Dokumentacija Ksevt predana v NUK