Foto: Galerija – Muzej Lendava
Foto: Galerija – Muzej Lendava
Štefan Galič (1944–1997). Foto: Galerija – Muzej Lendava
Štefan Galič (1944–1997). Foto: Galerija – Muzej Lendava

"Po skoraj 30 letih čakanja kot skupnost poravnavamo dolg do izjemne zapuščine sijajnega človeka in izvrstnega umetnika,” je ob podpisu pogodbe dejal župan Janez Magyar. "Veseli me, da smo to storili prav v okviru praznovanj ob dnevu slovenske kulture in ob slikarjevi 80-letnici," je še dodal.

Ob 80. obletnici rojstva Štefana Galiča v petek, 16.2. ob 18.00 v Sinagogi Lendava pod okriljem Galerije-Muzeja Lendava vrata odpira razstava Galičevih risb, ki doslej še niso bile na ogled javnosti.

Postavitev z naslovom Štefan Galič: Risbe bosta odprla župan občine Lendava Janez Magyar in umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic.

Pogodbo je občina podpisala z umetnikovim bratom Tomažem Galičem, za nepremično in premično premoženje pa odštela 50.000 evrov.

Storjen je šele prvi korak
Po županovih besedah gre za začetni korak, ki mu bodo morali slediti še mnogi drugi, povezani z restavratorskimi in drugimi posegi, ki bodo umetnikov nekdanji ustvarjalni in življenjski prostor naredili zanimiv tudi za širšo javnost.

Etnografska zbirka vsega mogočega
Zapuščina Štefana Galiča je prava zbirka etnografskih predmetov, starin, umetnin, knjig, starih razglednic, spominov ter osebnih predmetov, ki zrcalijo njegov značaj in svetovni nazor. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je po umetnikovi smrti leta 1998 vpisal umetnikov atelje v svoj register, saj ne gre le za umetnostnozgodovinski, ampak tudi domoznanski zaklad.

Foto: Galerija – Muzej Lendava
Foto: Galerija – Muzej Lendava
Foto: Občina Lendava
Foto: Občina Lendava

Galič je bil navezan na naravo in na živo okolje, pa tudi na ljudsko tradicijo, ki jo je občudoval in zbiral od otroških let. Rad je iskal etnografske predmete, ki so v 60. letih 20. stoletja skoraj povsem izginili ali pa se preselili na podstrešja kmečkih hiš. Bil je strasten zbiralec vrčev, pozneje tudi lesenega kmečkega orodja, vil, bran, orodja za rezanje in predelovanje grozdja, starih stiskalnic in vijakov.

Vpogled v dediščino Prekmurja
Galičev atelje je bil tako poln predmetov iz okolice Lendave in tudi drugih delov Prekmurja. Etnografske predmete, skrbno razporejene na stenah in policah, je zbiral kot nosilce estetske vrednosti. Vsi ti predmeti še danes očarajo s prečiščeno starodavno obliko, estetsko vrednostjo ter značajem rustikalnega panonskega prostora.

Štefan Galič je bil priznani grafik, ki je za svoje edinstveno ustvarjanje v tehniki lesoreza prejel vrsto nagrad. V Galeriji – Muzeju Lendava so leta 2008 odprli spominsko sobo tega v Lendavi rojenega umetnika, ki predstavlja njegove grafike, pa tudi izjemno zbirko metuljev iz najrazličnejših delov sveta, ki so mu bili pomemben vir navdiha.