Ljubljanski grad. Foto: BoBo
Ljubljanski grad. Foto: BoBo

Na likovno-galerijskem programu poudarjajo fotografsko razstavo Jože Plečnik, s katero bodo tudi oni zaznamovali 150. obletnico rojstva arhitekta. Poleg tega izpostavljajo razstavo ilustracij Hane Stupica, fotografsko razstavo National Geographic Slovenija in New York – Veličastne podobe ter osrednjo poletno razstavo fotografa Ulija Webra.

Nadaljujejo se glasbeni večeri v Jazz Clubu
Na glasbenem programu se obeta festival Godibodi in nadaljevanje rednih petkovih glasbenih večerov v Jazz Clubu Ljubljanski grad, na izobraževalnem področju bodo poleg stalnih vsebin pripravili še vsebine, povezane s kulinariko in v okviru festivalskega dogajanja 11. grajske dneve in Grajski december. V okviru uprizoritvenega programa pa bo potekal nov sklop pravljičnih dopoldnevov s Friderikom, so sporočili iz samostojnega Javnega zavoda Ljubljanski grad.

Poleti bo grad zajel Film pod zvezdami – letni kino, ki ga organizirajo v sodelovanju s Kinodvorom. Nadaljevali bodo z dejavnostmi na področju trajnostnega turizma, tokrat z vključitvijo v Konzorcij Slovenia Green. V sklopu doživetij za družine bodo nadgradili tudi Družinski vodnik.

Film pod zvezdami. Foto: Kinodvor
Film pod zvezdami. Foto: Kinodvor

Začeli so tudi obnovo in dokončanje Kazemata, prostora, ki bo po obnovi skupaj s pomožnimi prostori omogočal kulturne programe in prirejanje drugih dogodkov.

Hostel Celica kot živahna točka umetniškega ustvarjanja
V Hostlu Celica, ki je v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, si letos želijo vnovičnega zagona programov na glasbenem, razstavnem in izobraževalnem področju, da bi Hostel Celica – poleg svoje osnovne, tj. namestitvene dejavnosti – znova postal tudi živahna točka umetniškega ustvarjanja.

Obenem so zapisali, da so kljub epidemiji v letu 2021 števci prehodov zaznali nekaj več kot 460.000 obiskovalcev, s tirno vzpenjačo se jih je prepeljalo približno 142.000. Na kulturno-umetniškem področju so lani izvedli 170 dogodkov, od tega devet hibridno, 28 izključno prek spleta, preostale pa v živo.

Pogled s stolpa na Ljubljanskem gradu. Foto: BoBo
Pogled s stolpa na Ljubljanskem gradu. Foto: BoBo

Direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan, ki je oktobra lani nastopila svoj tretji mandat, je poudarila: "Delujemo v najbolj prizadetih panogah, kot sta turizem in kultura, in očitno bo za okrevanje teh dejavnosti potrebnega še kar nekaj časa. Sicer optimistično stopamo v novo desetletje delovanja javnega zavoda, saj se zavedamo, da smo v zadnjih desetih letih prav usmerili svoja prizadevanja in da bomo na tej osnovi lahko delali ter se razvijali tudi v prihodnje."