V Nigerijo se bo tako vrnilo in preneslo lastništvo tudi za 12 slavnih bronastih umetnin iz Benina, ki jih je leta 1897 zaplenila britanska vojska. Kot so še sporočili iz londonskega Muzeja in vrtov Horniman, so med predmeti, za katere bo opravljen prenos lastništva, med drugim oltarni medeninasti petelin, obredni predmeti iz slonovine in medenine, medeninasti zvonovi, vsakdanji predmeti, kot so pahljače in košare, ter ključ tako imenovane kraljeve palače.

Iz mesta Benin v južni zvezni državi Edona na jugu Nigerije so med 16. in 18. stoletjem izropali na tisoče bronastih umetnin iz palače starodavnega beninskega kraljestva, ki so nato končale v ameriških in evropskih muzejih. O vrnitvi teh dragocenosti se z različnimi državami pogaja Nigerija, ki tudi načrtuje gradnjo muzeja v Beninu, namenjenega hrambi vrnjenih bronastih predmetov.

Sorodna novica Nov pristop k restituciji: zdaj Nigerijci ponujajo umetnine Veliki Britaniji

Kot je povedala vodja skrbnikov v omenjenem londonskem muzeju Eve Salomon, so "dokazi, da so bili ti predmeti pridobljeni s silo, zelo jasni. Tudi zunanje posvetovanje je podprlo naše stališče, da je moralno in primerno, da se vrnejo Nigeriji". Vodja nigerijske komisije za muzeje in spomenike Aba Tijani je pozdravil odločitev Muzeja in vrtov Horniman ter dodal, da se "veseli produktivne razprave o posojilnih pogodbah in sodelovanju".

Poleg Velike Britanije so iz afriških držav zahteve za vrnitev izgubljenih zakladov prejele tudi Francija, Belgija, Nizozemska in Nemčija. Prav Nemčija je pred dobrim mesecem dni podpisala sporazum o vrnitvi več sto bronastih umetnin iz Benina Nigeriji, kar je največ do zdaj med evropskimi državami. V Nemčiji je približno 1100 teh artefaktov, ki jih hrani približno 20 muzejev.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je bilo v preteklosti z afriške celine odpeljanih od 85 do 90 odstotkov kulturnih artefaktov, mednje sodi nekaj najbolj cenjenih del afriške umetnosti.