Foto: Kozjanski park
Foto: Kozjanski park

Nagrada, ki se podeljuje vsaki dve leti, bo prvič podeljena Sloveniji, natančneje Kozjanskemu regijskemu parku. V ponedeljek, 22. novembra, bodo lovoriko prevzeli v Parizu.

Mednarodna nagrada Meline Mercouri je nastala leta 1995 pod okriljem partnerstva Unescove svetovne dediščine in grške vlade, podeljuje pa se za izjemno delovanje na področju varstva in upravljanja svetovnih kulturnih krajin.

"Prav mogoče tudi v luči tega, ker praznujemo 40 let Kozjanskega regijskega parka, in smo pač tudi v tej nominaciji želeli opomniti na to, da nekako s pravilnim odnosom, z odgovornim odnosom delamo z naravnimi in kulturnimi vrednotami na našem zavarovanem območju in tkemo pomembne niti s prebivalci in ustanovami znotraj prostora parka," je za radio Prvi dejala direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst.

Nad prijavo na natečaj sta bdeli krajinska arhitektka Vesna Zakonjšek in geografinja Barbara Ploštajner, ki sta pripravili tudi vso zahtevano razpisno dokumentacijo, intenzivno so sodelovali s konservatorko Andrejo Mihelčič Koželj s celjske Območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Foto: Kozjanski park
Foto: Kozjanski park

Direktorica Kozjanskega parka še dodaja: "Mi to nagrado dojemamo kot priznanje, da smo 40 let sestavljali pravilne odločitve, dejavnosti in dejanja, kar so opazili tudi na Unescu, in rezultat tega je letošnja nagrada."

Letos se nagrada podeljuje osmič, prvič bo podeljena Sloveniji. Javni zavod Kozjanski park je bil izbran med več kot 47 prijavljenimi nominacijami z vsega sveta za nagrado kulturne krajine in bo prejel 30.000 dolarjev za nadaljnje delo.

Slovenija je k Unescu pristopila leta 1992, Kozjanski park pa je del Unesca od leta 2010, ko sta bili Kozjansko in Obsotelje sprejeti v mednarodno mrežo biosfernih območij v okviru programa Človek in biosfera pod okriljem Unesca.

40 let Kozjanskega regijskega parka