Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na današnji novinarski konferenci župana Mestne občine Ljubljana (MOL) je Zoran Janković podal nove informacije glede trenutnega statusa Plečnikovega stadiona. Ta saga se po njegovih besedah vleče že 16 let in če se bo še 10 let, bo stadion dokončno propadel. Kot edini možni rešitvi še vedno vidi to, da se družbi BŠP izda gradbeno dovoljenje ali pa, da država stadion odkupi.

Sorodna novica Janković za odkup Plečnikovega stadiona pod pogojem, da ga prenovi država

Pred naslednjim korakom v pogajanjih se je zapletlo pri cenitvi
Država se je zanimala za odkup zemljišča od družbe Bežigrajski športni park (BŠP), v kateri je Pečečnikova družba Elektronček 59-odstotna lastnica, občina 28-odstotna in Olimpijski komite Slovenije 13-odstotni lastnik. Ker se cenitvi zemljišča stadiona poslovneža Joca Pečečnika in države precej razlikujeta, je Mestna občina Ljubljana zdaj naročila svojo cenitev, je dejal Janković.

Na pogovoru pri predsedniku vlade s predstavniki kulturnega ministrstva, Joca Pečečnika in župana Jankovića se je izkazalo, da poslovnež Joc Pečečnik in družba Bežigrajski športni park (BŠP) ocenjuje vrednost zemljišča na 18,6 milijona evrov, država pa ta del ocenjuje na okoli 11,7 milijona evrov, je na današnji novinarski konferenci povzel župan. "Zato smo se odločili za naročilo cenitve, a ne pri naših cenilcih, temveč novih, da bi vendarle prišli do realizacije," je pojasnil. Novi cenilci naj bi bili neodvisni, cenitev pa naj bi bila izvedena po istih merilih.

Kakšna bo vloga občine, če država odkupi Plečnikov stadion, Janković še ne ve
Kot je dodal, bi šli po nakupu lahko v pogovore o obnovi stadiona, ki bo imel uporabno vrednost tako za šport kot za kulturne prireditve, prednostno za šport. "Če bi država odkupila zemljišče, na katerem stoji stadion, bi lahko šli z občinsko naložbo s soinvestitorji v prenovo tega stadiona. Res bi ga potrebovali, sploh ko bomo šli v prenovo atletskega stadiona ŽAK," je dejal Janković.

Bo Plečnikov stadion odkupila država?