Odprli bodo tudi prenovljene galerije, namenjene britanski dekorativni umetnosti in oblikovanju.

Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku je v letu 2018 naštel skoraj 7,4 milijona obiskovalcev. 32 odstotkov obiskovalcev je bilo Newyorčanov, 34 odstotkov jih je prihajalo iz ostalih delov ZDA, 34 odstotkov pa je bilo turistov iz tujine. Najbolj zastopana država je bila Kitajska, ki je predstavljala pet odstotkov v deležu obiskovalcev iz tujine. Foto: Reuters
Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku je v letu 2018 naštel skoraj 7,4 milijona obiskovalcev. 32 odstotkov obiskovalcev je bilo Newyorčanov, 34 odstotkov jih je prihajalo iz ostalih delov ZDA, 34 odstotkov pa je bilo turistov iz tujine. Najbolj zastopana država je bila Kitajska, ki je predstavljala pet odstotkov v deležu obiskovalcev iz tujine. Foto: Reuters

Predsednik in izvršni direktor muzeja Daniel H. Weiss pravi, da so ob obeleževanju tega mejnika, 150-letnice muzeja, ki je bil ustanovljen 13. aprila 1870, ustanoviteljem hvaležni za drzno vizijo. Dodal je, da se je v 150 letih muzej razvil v eno najpomembnejših kulturnih institucij na svetu. Obeleževanje jubileja sam vidi tudi kot priložnost za pogled v zgodovino in za premišljeno načrtovanje prihodnosti.

Na razstavi Making The Met, 1870–2020 bo zbranih več kot 250
Na razstavi Making The Met, 1870–2020 bo zbranih več kot 250 "presežnih" del vseh zvrsti umetnosti - od obiskovalcem najljubših eksponatov pa do krhkih predmetov, ki ne morejo biti ves čas javno razstavljeni. Foto: Metropolitanski muzej

Direktor muzeja Max Hollein pa obletnico muzeja vidi kot priložnost za slavljenje te izjemne institucije ter da opozorijo na živost, globino in obseg njenih izjemnih zbirk in programov. Dodal je, da si v muzeju prizadevajo, da bi bil Metropolitanski muzej umetnosti "enciklopedični muzej sveta, za svet in v svetu" ter da so hvaležni vsem, ki jih podpirajo pri doseganju tega cilja.

Razstava Making The Met, 1870-2020 bo na ogled od 30. marca do 2. avgusta. Predstavila bo ključne trenutke v razvoju muzejskih zbirk in poslopja muzeja ter vizionarske like in sile, ki so razvoj muzeja pognale v nove smeri, in sicer od ustanovitve pa vse do danes. Združila bo približno 250 umetniških del iz vseh zbirk muzeja, na ogled bodo tako tista, ki so najbolj priljubljena med obiskovalci, kot tudi tista, ki so zaradi svoje krhkosti na ogled le redko.

Čajniki kot simbol mogočnega imperija
Poleg tega bodo 2. marca odprli prenovljene galerije Annie Laurie Aitken in Josephine Mercy Heathcote, kjer bo na 11.000 kvadratnih metrih površin predstavljenih skoraj 700 del britanske dekorativne umetnosti in oblikovanja ter skulptur, nastalih med letoma 1500 in 1900. V prenovljenih galerijah bo obravnavano obdobje predstavljeno s poudarkom na drznem, podjetniškem duhu tistega časa in zapleteni zgodovini. Razdelek z naslovom Čaj, trgovina in cesarstvo bo prek predstavitve 100 angleških čajnikov predstavil tako komercialno blaginjo obdobja kot tudi izkoriščanje človeških in naravnih virov, ki je spremljalo to blaginjo.

Tokratna prenova galerij bo prva celovita prenova od njunih ustanovitev ‒ Galerija Josephine Mercy Heathcote je bila ustanovljena leta 1987, Annie Laurie Aitken Galleries pa leta 1995. Ob ponovnem odprtju bo v njiju na ogled tudi veliko novih pridobitev, zlasti eksponatov iz 19. stoletja, ki jih je muzej pridobil z mislijo na prenovo.

Rojstnodnevna darila
Ob jubileju je več kot 100 zbirateljev in podpornikov Metropolitanskemu muzeju tudi podarilo več sto izjemnih del, donacije pa segajo od posamičnih predmetov do obsežnih zbirk. Predstavljene bodo v vseh treh muzejskih stavbah in bodo označene s posebnimi rdečimi oznakami.

Takole so zaposleni v Metu leta 1959 demonstrirali proti znižanju plač. Eden od njih je oblečen v mumijo, ker
Takole so zaposleni v Metu leta 1959 demonstrirali proti znižanju plač. Eden od njih je oblečen v mumijo, ker "stražimo mumije, ampak ne živimo kot one". Foto: AP

Metropolitanski muzej umetnosti (Met) je leta 1870 ustanovila skupina ameriških državljanov ‒ poslovnežev in finančnikov ter vodilnih umetnikov in razumnikov tistega časa ‒, ki so želeli umetnost približati ljudem. Danes je v njem razstavljenih več deset tisoč predmetov z vsega sveta, nastalih v časovnem razdobju 5.000 let. Muzej ima prostore v treh stavbah ‒ The Met Fifth Avenue, The Met Breuer in The Met Cloisters.