David je predstavljal simbol florentinske neodvisnosti in pripravljenosti, da pogumno branijo svojo svobodo tudi pred močnejšim nasprotnikom. Foto: Reuters
David je predstavljal simbol florentinske neodvisnosti in pripravljenosti, da pogumno branijo svojo svobodo tudi pred močnejšim nasprotnikom. Foto: Reuters

"Več kot 100 let pred tem, ko je znanost opisala mehanizme krvnega obtoka in s tem tudi jugularno veno, jo je Michelangelo do popolnosti upodobil v svojih delih, še posebej v kipu Davida," je Daniel Gelfman z Univerze Marian v Indianapolisu zapisal v reviji Jama Cardiology.
Po njegovih besedah v drugih kiparskih delih pa tudi v živo jugularna vena običajno ni vidna. "A v renesančni mojstrovini je ta jasno vidna nad Davidovo ključnico," je njegove besede povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ameriški zdravnik je kip Davida lani poleti videl v Firencah – in postal prvi, ki je opazil to podrobnost. "V času, ko je nastal David, William Harvey še ni opisal mehanizma krvnega obtoka. To se ni zgodilo pred letom 1628," je povedal.

David je mojstrovina renesančnega kiparstva. Marmornat kip biblijskega junaka je nastal med letoma 1501 in 1504 in je visok 5,17 metra. Je ena od priljubljenih turističnih znamenitosti Firenc.

Pozor, na trgu boste našli le repliko
Kip Davida je bil izvorno naročen kot eden iz serije kipov prerokov, ki naj bi stali ob vzhodnem robu strehe katedrale v Firencah. Vendar so ga namesto na streho postavili na trg Piazza della Signoria pred Palazzo Vecchio, kjer so ga odkrili 8. septembra 1504. Leta 1873 so ga preselili v Galleria dell'Accademia v Firencah, pozneje so na njegovo mesto na Piazza della Signoria postavili repliko.

Michelangelo Buonarroti (1475–1564) se je rodil v Cepreseju. S 13 leti se je začel učiti v Ghirlandaievi delavnici v Firencah. Najprej je živel v Bologni, nato v Rimu, Firencah in ponovno v Rimu. Znan je med drugim tudi po poslikavi stropa Sikstinske kapele.