Madame Tussauds Budimpešta je edini, kjer so lutke Buda Spencerja, Chucka Norrisa in Petra Falka (slednji je na fotografiji). Foto: EPA
Madame Tussauds Budimpešta je edini, kjer so lutke Buda Spencerja, Chucka Norrisa in Petra Falka (slednji je na fotografiji). Foto: EPA

V muzeju Madame Tussauds Budimpešta bo na ogled sedemnajst voščenih lutk, ki so jih posebej ustvarili za ta muzej in predstavljajo madžarske osebe ali osebe, ki so povezane z Madžarsko, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Med njimi so zgodovinske osebnosti, kot so prvi madžarski kralj Štefan I., kralj Matija Hunyadi, reformna politika Lajos Kossuth in Istvan Szechenyi, pesnik Sandor Petofi, pianist Ferenc Liszt, računalniški znanstvenik Janos Neumann, igralec Bela Lugosi, ki je zaslovel z vlogo Drakule, in madžarska nogometna legenda Ferenc Puskas.

Med mednarodnimi osebnostmi so med drugim britanska kraljica Elizabeta II., papež Frančišek, zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov ter nekdanja predsednika ZDA Ronald Reagan in Donald Trump. Ob tem so organizatorji po poročanju MTI-ja navedli, da je Madame Tussauds Budimpešta edini, kjer so lutke Buda Spencerja, Chucka Norrisa in Petra Falka.

Foto: EPA
Foto: EPA

Chris Scurrah iz podjetja Merlin Attractions Operations Ltd., lastnik franšize, je na medijski predstaviti novega muzeja voščenih lutk poudaril, da je blagovna znamka Madame Tussauds del skupine Merlin Entertainments Group, ki upravlja zabaviščne parke in ima sedež v Združenem kraljestvu. Madame Tussauds Budimpešta pa je prva franšiza, ki je bila edinstveno razvita in na novo postavljena z lokalnimi partnerji, je dodal.

Britanski veleposlanik na Madžarskem Paul Fox je dejal, da je odprtje muzeja tudi praznovanje bogate kulturne dediščine in živahnega duha madžarske prestolnice. Poudaril je, da je muzej Madame Tussauds v Budimpešti edini tovrstni muzej v srednji Evropi.

Po besedah budimpeškega župana Gergelya Karacsonyja je muzej "darilo" prestolnici ob njeni 150-letnici, in dodal, da so muzejske lutke sedanjosti, preteklosti in daljne preteklosti "nekoliko podobne samemu mestu", v katerem domuje na novo odprt muzej.