Izkopani meč je presenetljivo dobro ohranjen. Foto: BLfD/Archäologie-Büro Dr. Woidich
Izkopani meč je presenetljivo dobro ohranjen. Foto: BLfD/Archäologie-Büro Dr. Woidich

Nemški arheologi so se do meča dokopali v preteklem tednu med izkopavanji na območju mesta Nördlingen, ki leži med Nürnbergom in Stuttgartom. Gre za predstavnika bronastih mečev s polnim ročajem, katerih osmerokotni ročaj je v celoti izdelan iz brona, tipa osmerokotni meč, so sporočili z Bavarskega deželnega urada za vzdrževanje zgodovinskih spomenikov (Bayerische Landesamt für Denkmalpflege – BLfD).

Foto: BLfD/Archäologie-Büro Dr. Woidich
Foto: BLfD/Archäologie-Büro Dr. Woidich

Trojica pokopana z bogatimi bronastimi darovi
Strokovnjaki domnevajo, da je bil izdelan konec 14. stoletja pr. n. št., torej v srednji bronasti dobi. Najdbe mečev iz tega obdobja so redke in izvirajo bodisi iz grobišč, ​​ki so bila namerno razkopana v 19. stoletju, bodisi kot posamične, domnevno žrtvene najdbe. Dotični meč so našli v grobu, v katerem so bili v kratkem časovnem razkoraku pokopani trije ljudje z bogatimi bronastimi darovi: moški, ženska in mladostnik. Ali so bili medsebojno povezani oziroma v kakšnem razmerju so bili, za zdaj ni jasno, so še sporočili z BLfD-ja.

Izdelava osmerokotnih mečev je zapletena, saj je ročaj ulit preko rezila, gre za t. i. prekrivni ulitek. Okrasje je izdelano z intarzijo in pečati. Kljub razkošni izdelavi in odsotnosti sledi uporabe, je mogoče domnevati, da je šlo za pravo orožje, še piše v sporočilu za javnost.

Izdelano na Bavarskem?
Za zdaj ostaja odprto vprašanje, ali je bil meč tudi izdelan na Bavarskem. Obstajata dve glavni območji razširjenosti osmerokotnih mečev: območje južne Nemčije na eni strani ter severna Nemčija in Danska na drugi strani. Primerjava tehnik vlivanja in okrasja pokaže, da so nekateri osmerokotni meči na severu očitno replike južnonemških oblik, drugi kosi pa bi lahko bili pristni uvoz ali izdelek "potujočih obrtnikov", so še zapisali.

"Meč in grobišče je še treba preučiti, da bodo lahko naši arheologi to najdbo natančneje klasificirali. A že zdaj lahko rečemo: stanje ohranjenosti je izjemno! Najdbe, kot je ta, so zelo redke," pa je dodal glavni konservator in vodja BLfD-ja Mathias Pfeil.

Foto: BLfD/Archäologie-Büro Dr. Woidich
Foto: BLfD/Archäologie-Büro Dr. Woidich