Max Hollein se je rodil leta 1969 na Dunaju. Foto: EPA
Max Hollein se je rodil leta 1969 na Dunaju. Foto: EPA

53-letni Hollein bo mesto generalnega direktorja muzeja, ki spada med najuglednejše umetnostne institucije na svetu, prevzel julija prihodnje leto. Nasledil bo dosedanjega generalnega direktorja Daniela H. Weissa.

"Hollein se je izkazal za ustvarjalnega in energičnega vodjo muzeja, ki tudi navdihuje druge, in je bil očitna izbira za naslednjega direktorja," je zapisano v izjavi muzeja, katerega glavna stavba stoji v Centralnem parku na Manhattnu. Trenutni generalni direktor Weiss je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA že pred tem napovedal, da namerava prihodnje leto odstopiti s položaja.

"Enciklopedični muzej sveta, za svet in v svetu"
Hollein se je rodil leta 1969 na Dunaju. Pred tem je vodil Muzej lepih umetnosti v San Franciscu ter Schirn Kunsthalle, Städel muzej in Liebieghaus v Frankfurtu na Majni. Leta 2018 je bil imenovan za direktorja Metropolitanskega muzeja. Ob 150-letnici Meta je dejal, da si v muzeju prizadevajo, da bi bil Metropolitanski muzej umetnosti "enciklopedični muzej sveta, za svet in v svetu" ter da so hvaležni vsem, ki jih podpirajo pri doseganju tega cilja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Newyorški Met je eden najbolj obiskanih muzejev na svetu in prikazuje umetnost od antičnih do sodobnih časov. V lasti ima okoli dva milijona predmetov, starih do 5000 let, vključno s svetovno znanimi mojstrovinami.

Leta 1870 ga je ustanovila skupina ameriških državljanov poslovnežev in finančnikov ter vodilnih umetnikov in razumnikov tistega časa , ki so želeli umetnost približati ljudem. Danes je v njem razstavljenih več deset tisoč predmetov z vsega sveta, nastalih v časovnem razdobju 5000 let. Muzej ima prostore v treh stavbah The Met Fifth Avenue, The Met Breuer in The Met Cloisters.