Grafična zbirka Zdravilišča Rogaška junija na dražbi. Foto: BoBo
Grafična zbirka Zdravilišča Rogaška junija na dražbi. Foto: BoBo

Zbirko je Zdravilišču Rogaška med letoma 1985 in 1995 podaril Švicar Kurt Mueller, ki je takrat pogosto prihajal v Rogaško Slatino, slatinski občinski svet pa jo je leta 1995 razglasil za kulturni spomenik.

Na vprašanje, ali se morda zanimajo za nakup zbirke, so na ministrstvu za kulturo povedali, da so si ves čas prizadevali urediti Muellerjevo zbirko grafičnih listov, ki je kulturno in zgodovinsko vezana na Rogaško Slatino. Vse od prve donacije in ustanovitve Grafičnega muzeja v Rogaški Slatini grafični listi niso bili primerno evidentirani in kategorizirani, večina gradiva ni bila in ni razvrščena ter je brez vsake dokumentacije, so zatrdili na ministrstvu.

Zbirka "tik pred nadaljnjim propadanjem"
Dodali so, da je po poročilu grafičnega kabineta Narodnega muzeja Slovenije in Narodne galerije iz leta 2015 o stanju in pomenu grafične zbirke v nekdanjem muzeju Grafične umetnosti Rogaška Slatina ministrstvo odstopilo od interesa za morebitni odkup celotne grafične zbirke. Po presoji ministrstva bi bil nakup zbirke mogoč ob popolni dokumentaciji v skladu z mednarodno sprejetimi standardi za področje muzejske dokumentacije in veljavno zakonodajo.

Na ministrstvu za kulturo opozarjajo, da je zbirka precej zanemarjena. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Na ministrstvu za kulturo opozarjajo, da je zbirka precej zanemarjena. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

"Zbirka ima sicer status lokalnega kulturnega spomenika, a je kljub najboljšim namenom vseh, ki so imeli opraviti z zbirko, v stanju precejšne zanemarjenosti, saj nihče ne skrbi zanjo. Zaradi velikega števila samih listov, stalnega pomanjkanja sredstev za dokumentiranje, hitrih poskusov sistemiziranja in identificiranja ali kakršnega koli registriranja vsebine zbirke in nestrokovne oskrbe je zbirka tik pred nadaljnjim propadanjem. Nadzor nad stanjem zbirke je onemogočen zaradi neustreznih prostorov hranjenja, prav tako ni mogoč pregled nad celotnim gradivom, zbirka nima skrbnika, prav tako je primernost opreme in prostora neustrezna," so še navedli na ministrstvu.

Ministrstvo: Nujno je ovrednotenje zbirke
Muellerjeva zbirka je zbirka podob, ikonoteka, in ne zbirka umetnostnih stvaritev na papirju. Zbirka lahko obstaja le v sedanji obliki kot samostojna enota in ima kulturnozgodovinski pomen, vezan na mesto donacije. Ureditev zbirke je mogoča le z dolgotrajnim raziskovalnim delom, njeno ovrednotenje pa je brez natančnega popisa skoraj nemogoče, so še presodili na ministrstvu.

Pojasnili so še, da so bile ponudbe za odkup skozi čas zelo različne, stališče ministrstva pa je ves čas enako: odkup zbirke oz. ponudba za odkup se lahko sprejme zgolj na podlagi ovrednotenja zbirke umetniških del in navsezadnje finančnega ovrednotenja ob natančni ponudbi.

Mesto v razstavnih prostorih Aninega dvora
Kot so sporočili slatinski svetniki iz SD-ja, je grafična zbirka spomenik neprecenljive vrednosti, ki mu grozi, da bo razdeljen oz. ga bodo odnesli iz kraja, ki mu je dolgoletni gost izkazal hvaležnost za zdravje in gostoljubje.

"Čas je, da skupaj napnemo vse sile, da se zbirka ustrezno zavaruje tudi na državni ravni kot nacionalno bogastvo in se kot celota ohrani v mestu in v razstavnih prostorih Aninega dvora, ki so bila zanjo zagotovljena z javnimi sredstvi. Pripravili smo poziv za vse pristojne in za strokovno in zainteresirano javnost, da odločno in usklajeno ukrepamo, da zbirko ustrezno zavarujemo, je ohranimo ter enotno, usklajeno upravljamo v korist vseh. Z iskrenim sodelovanjem vseh je to mogoče rešiti," so zapisali omenjeni svetniki.