Na razstavi so na ogled kovani in liti izdelki ter posebnost železarne ‒ umetniško izdelani okrasni in uporabni predmeti iz litega železa. Foto: Dolenjski muzej Novo mesto
Na razstavi so na ogled kovani in liti izdelki ter posebnost železarne ‒ umetniško izdelani okrasni in uporabni predmeti iz litega železa. Foto: Dolenjski muzej Novo mesto

Vsebino razstave je na nedavnem odprtju predstavila Majda Pungerčar, avtorica razstave in kustosinja Dolenjskega muzeja, razstavo pa je odprl Primož Mrvar, predstojnik Katedre za livarstvo in namestnik predstojnika Oddelka za materiale in metalurgijo.

Od ustanovitve leta 1763 so bili lastniki Auerspergi
Auerspergova železolivarna na Dvoru je bila v 19. stoletju eden največjih industrijskih obratov na Dolenjskem in v njenem širšem sosedstvu oziroma največja železolivarna južno od Alp. Povprečno je imela zaposlenih 700 delavcev. Od ustanovitve leta 1763 so bili njeni lastniki Auerspergi, Turjačani, ki so tega leta od rudarskih oblasti dobili dovoljenje za postavitev plavža in fužine.

Ob različnih napravah za industrijo in gradbeništvo so v livarni izdelovali predmete umetniškega liva svečnike, okrasne krožnike, grbe, likalnike na žerjavico, številne drobne okrasne in uporabne predmete, peči, nagrobne križe ter druge nagrobne spomenike, vodnjake in tudi mostove.

Ob različnih napravah za industrijo in gradbeništvo so v livarni izdelovali predmete umetniškega liva. Foto: Boštjan Pucelj
Ob različnih napravah za industrijo in gradbeništvo so v livarni izdelovali predmete umetniškega liva. Foto: Boštjan Pucelj

Leta 1891 je dvorska železolivarna zaradi prehude konkurence, tehnološkega zaostajanja, predrage proizvodnje in odmaknjenosti od glavnih prometnic dolenjsko železnico, ki so jo začeli graditi leta 1892, so namreč namesto po dolini Krke speljali mimo Novega mesta prenehala obratovati, opisujejo v Dolenjskem muzeju. Prav tam danes hranijo največjo zbirko litoželeznih izdelkov, ki so jih izdelali v železolivarni na Dvoru.

Foto: Dolenjski muzej Novo mesto
Foto: Dolenjski muzej Novo mesto

Na razstavi so na ogled kovani in liti izdelki ter posebnost železarne umetniško izdelani okrasni in uporabni predmeti iz litega železa: grbi, reliefi, obtežilniki, podstavki za ure, likalniki, svečniki, nakit, peči, nagrobniki, posoda za kuhanje ter še vrsta izdelkov.

Ustvarili tudi Hradeckega most v Ljubljani
Predstavili bodo najlepše predmete v smiselni povezavi s prikazom zgodovine železarne, ki obsega oglarjenje, rudarjenje, razvoj njenih objektov, delavce, raznovrstnost izdelkov, proces ulivanja in podobo, je zapisala Majda Pungerčar.

S fotografijami bodo prikazali izdelke na terenu, na primer Hradeckega most v Ljubljani, pokopališče stiških menihov, vodnjaka v Žužemberku in Višnji Gori ter druge večje litoželezne izdelke.

Foto: Boštjan Pucelj
Foto: Boštjan Pucelj

Razstava je opremljena tudi digitalno. Triminutni film prikazuje proces ulivanja litoželeznih izdelkov. Na voljo so tridimenzionalne predstavitve vodnjaka v Žužemberku, Zoisovega nagrobnika v Ljubljani, železarskega kompleksa na Dvoru in motovila za navijanje volnenih preden.

Pripravljajo razstavo o naravnih znamenitostih doline Krke
Celoten razstavni projekt so pripravili z mislijo na možnost njegove vključitve v že načrtovano razstavo o naravnih znamenitostih doline Krke v prostorih nekdanje železarne na Dvoru. Obnovo in postavitev razstave vodi ministrstvo za kulturo. Dolenjski muzej sicer hrani največjo zbirko na Dvoru izdelanih predmetov, ki obsega 360 enot, še pravi Majda Pungerčar.

Razstava bo na ogled do 8. februarja 2022.