Arheologi so na grob naleteli 11. septembra letos v neposredni bližini majevske metropole Palenque. Foto: Reuters
Arheologi so na grob naleteli 11. septembra letos v neposredni bližini majevske metropole Palenque. Foto: Reuters
Mehiške oblasti upajo, da bodo zaradi t. i.
Mehiške oblasti upajo, da bodo zaradi t. i. "majevskega vlaka" arheološka najdišča, ki so pogosto na odmaknjenih lokacijah v gozdu, postala še zanimivejša za turiste. Foto: Reuters

Arheologi so na grob nepričakovano naleteli v zadnjem mesecu, v okviru rutinskih izkopavanj pred gradnjo več milijard dolarjev vrednega turističnega vlaka, ki bo prečkal južno Mehiko in ki naj bi številne majevska arheološka najdišča na polotoku Jukatan naredil lažje dostopna za obiskovalce. 1500-kilometrska železnica, ki so jo začeli graditi leta 2020 in jo krstili za Maya Train (Majevski vlak), bo tudi linija do turističnih središč, kakršni sta Cancun in Tulum.

Ves denar in ljudi preusmerili k "majevskemu vlaku"
Gradnja železnice je prioritetna infrastrukturna naloga mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja. Razmeroma dobro financirane ekipe arheologov delajo noč in dan, da bi dokončale svoja izkopavanja, preden bi ta povzročila zamudo za gradbenike. V korist tega projekta je Mehika sicer zmanjšala sredstva za vsa druga arheološka izkopavanja po državi.

Novoodkriti grob je lociran na gradbeni parceli za hotel, ki bo zrasel v neposredni bližini arheološkega najdišča Palenque v zvezni državi Chiapas; Palenque je bil v času majevske civilizacije eno najrazvitejših in največjih urbanih središč.

Posmrtni ostanki so bili odkriti manj kot dva kilometra od nekdanjega središča Palenqueja, kjer so še danes vidni napol preraščeni ostanki palačnega kompleksa. Najverjetneje gre za posmrtne ostanke petičnega prebivalca mesta, ki so ga Maji imenovali Lakamha'. V kamniti krsti so bile poleg okostja tudi tri keramične posode, koralde iz žada in uhani.

Kaj bo o neznancu povedala laboratorijska analiza?
Nacionalni inštitut za antropologijo in zgodovino (INAH) v svojem poročilu navaja še, da je bil pokojnik pokopan slabe štiri metre globoko, z obrazom navzgor in telesom, obrnjenim proti severu. Potrebne bodo še natančnejše laboratorijske analize, da bodo ugotovili njegovo starost in morda še kake druge lastnosti.

"Izkopavanja nakazujejo, da je bila gomila, ki predstavlja središče arheološkega najdišča, zgradba, postavljena posebej za to, da je v njej dobila prostor grobnica človeka, ki je bil po vseh indicih sodeč pomemben član skupnosti," je pojasnil direktor INAH-a Diego Prieto Hernández.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Majevska civilizacija je dosegla svoj vrhunec med letoma 250 in 900, ko je vladala širinam, ki danes spadajo pod Mehiko, Gvatemalo, Belize in Honduras. Majevski prispevek zgodovini je bil ogromen, še posebej izstopajo njihovi dosežki v polju umetnosti, arhitekture, astronomije in pisave. Palenque je, tako kot druga mesta in države po regiji, največji razcvet doživel po letu 300 n. š. Ruševine mesta je Unesco za spomenik svetovne dediščine razglasil leta 1987.