Znameniti deblak. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Znameniti deblak. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Po koncu petletnega evropskega financiranja na Vrhniki niso našli načina, da bi projekt obdržali.

Projekt je bil zastavljen pod okriljem ljubljanskega Mestnega muzeja, od koder naj bi Občino Vrhnika vsa leta nagovarjali, da se vzpostavi trajni upravljavec iz lokalne skupnosti, a brez uspeha.

"Ne morem reči drugega, kot da sem žalosten kot kulturnik. Protestiram proti taki odločitvi," je dejal neki udeleženec protesta. "Bila sem tudi na odprtju in takrat sem bila vesela, da je končno prišel zgodovinski muzej tudi na Vrhniko. Tega, kar odhaja, se ne da ne kupiti ne plačati," je dejala udeleženka. "Kot prebivalec Vrhnike in kot strokovni sodelavec, ki je sodeloval pri razstavišču, obžalujem, morda me celo prevzema občutek sramu," pa meni tretji udeleženec protesta.

Polaganju vencev je sledila okrogla miza, kjer je prisotne župan presenetil z izjavo, da se občina od razstavišča še ni poslovila in da pogovori z ljubljanskim muzejem še potekajo. Daniel Cukjati, župan občine Vrhnika, pravi: "Dokler se dokončno ne dogovorimo, ne dajem izjav."

"Možnost obstaja samo takrat, ko je na drugi strani volja, da se to ohrani na določenem mestu. Vidimo, da pripravljenosti občine trenutno ni," pa je povedal Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Zadnje štiri mesece zato že potekajo priprave za selitev eksponatov v Ljubljano. Tudi znameniti deblak, ki so ga na Vrhniki našli, bo razstavljen v Ljubljani.

Zaprli Mojo Ljubljanico na Vrhniki