Anatomska risba s prstnim odtisom je iz leta 1509‒1510. Foto: EPA
Anatomska risba s prstnim odtisom je iz leta 1509‒1510. Foto: EPA

Gre za odtis levega palca (kot je znano, je bil Leonardo da Vinci levičar), odtis pa so našli na eni od anatomskih risb. Konservator Alan Donnithorne je opazil, da je rdeče-rjavkasto črnilo odtisa enako tistemu, s katerim je narisana risba notranjosti človeškega telesa, zato sklepa, da je z zamazanimi prsti dvignil papir in tako zanamcem nevede pustil odtis. Na hrbtni strani lista se je ohranil tudi zamazan ostanek odtisa umetnikovega kazalca, poroča portal Art Newspaper.

Ob 500-letnici Leonardove smrti pripravljajo v Veliki Britaniji več razstav umetnikovih risb in zapisov. Foto: EPA
Ob 500-letnici Leonardove smrti pripravljajo v Veliki Britaniji več razstav umetnikovih risb in zapisov. Foto: EPA

List s prstnim odtisom imenujejo Kardiovaskularni sistem in ženski organi, Leonardo pa ga je porisal in popisal v letih 1509 in 1510. Na Leonardovih rokopisih so sicer že večkrat našli prstne odtise, vendar Donnithorne je prepričan, da je ta na medicinski risbi med vsemi 550 deli kraljeve zbirke najverjetnejši kandidat, da gre dejansko za odtis umetnikovega prsta.

List z anatomsko risbo in podpisom bodo v petek razstavili v Narodnem muzeju v Cardiffu, kjer bo na ogled do 6. maja. Zatem, točneje med 24. majem in 13. oktobrom, pa bo na ogled v Kraljičini galeriji Buckinghamske palače. Konec tedna bo izšla tudi knjiga Leonardo da Vinci: A Closer Look, v kateri bo Donnithorne razkril več podrobnosti o nedavnem odkritju.

Izid knjige bo sovpadal s serijo razstav, na katerih bodo na 12 razstaviščih v različnih britanskih mestih razstavili prav toliko različnih mojstrovih risb iz Kraljeve zbirke. Večjo razstavo bodo zatem odprli v Kraljičini galeriji v Londonu, kjer bo na ogled 200 Leonardovih del, manjšo postavitev pa bodo v letu, ko bo minilo 500 let od Leonardove smrti, novembra pripravili še v Kraljičini galeriji v Edinburgu.