Novico je objavil nizozemski nacionalni muzej starin (Rijksmuseum van Oudheden).

27-letni Lorenzo Ruijter, ki je za Reuters povedal, da zaklad išče že od svojega desetega leta, je najdbo odkril leta 2021 v majhnem severnem mestu Hoogwoud, in sicer z uporabo detektorja kovin.

"Zelo posebno je bilo odkriti nekaj tako dragocenega, tega pravzaprav ne morem opisati. Nikoli nisem pričakoval, da bom odkril kaj takega," je dejal Ruijter in dodal, da je bilo to težko skrivati ​​dve leti.

Toda strokovnjaki Narodnega muzeja starin so potrebovali veliko časa, da so očistili, raziskali in datirali predmete. Sprva so ugotovili, da je najmlajši kovanec mogoče postaviti v leto 1250, zaradi česar so domnevali, da je bil zaklad takrat zakopan.

Takrat je bil nakit star že dve stoletji, so sporočili iz muzeja in dodali, da je moral v tistem času že biti "draga in cenjena posest". "Zlat nakit iz visokega srednjega veka je na Nizozemskem izjemno redek," so še sporočili iz muzeja.

Najverjetneje je lastnik zaklad skril zaradi vojne
Čeprav bo ostala skrivnost, zakaj točno je bil zaklad zakopan, je v muzeju pojasnili, da je sredi 13. stoletja divjala vojna med nizozemskima regijama Zahodna Frizija in Nizozemska, epicenter pa je bil Hoogwoud.

Ruijter je dejal, da je mogoče, da je nekdo, ki je imel v tistem času veliko moči in vpliva, zakopal dragocene predmete, da bi jih zaščitil, in upal, da jih bo lahko izkopal, ko bo znova na varnem.

Zaradi velikega arheološkega pomena je najditelj zaklad posodil muzeju za razstavo, vendar bo ostal njegova uradna lastnina, poroča spletni portal Yahoo News.