"Umetnost je pomembna, ohranjati bi jo morali za prihodnje generacije. Ampak kaj nam bo umetnost, če ne bo hrane," je ob protestni akciji dejal član skupine Just Stop Oil (JSO).

"Če ne bo vode, kaj nam bo umetnost? Če bodo trpele milijarde ljudi, kaj nam bo umetnost," je vzkliknil protestnik. Foto: Reuters

22-letni študent glasbe Eben Lazarus in 23-letna študentka psihologije Hannah Hunt, oba prihajata iz Brightona, sta prestopila vrv pred eno najbolj priljubljenih del galerije in jo prekrila s podobo "lastne vizije senenega voza, ki predstavlja našo pot v katastrofo".

Constablova slika Seneni voz iz leta 1821 je imela sprva naslov Pokrajina: poldne. Angleški krajinar je na njej upodobil podeželski prizor na reki Stour med angleškima grofijama Suffolk in Essex. Foto: Wikipedia
Constablova slika Seneni voz iz leta 1821 je imela sprva naslov Pokrajina: poldne. Angleški krajinar je na njej upodobil podeželski prizor na reki Stour med angleškima grofijama Suffolk in Essex. Foto: Wikipedia

Zatem sta se prilepila na okvir slike, so sporočili iz Narodne galerije. Iz dvorane so takoj umaknili druge obiskovalce, med katerimi so bili turisti, ljubitelji umetnosti in šolarji. Nekje ob 14.25 je prispela policija in do 16.40 odstranila protestnika ter ju aretirala. Sliko so odstranili s stene, da so jo pregledali konservatorji, ki so našli manjše poškodbe na okvirju in na površini laka slike, kar pa so po navedbah galerije tudi že uspešno popravili. Kot poroča BBC, bodo sliko vrnili na njeno mesto v sobo 34.

Protestnika sta bila oblečena v beli majici z napisom okoljevarstvene skupine Just Stop Oil, ki ji pripadata. Pokleknila sta ob sliko in se vsak za eno roko prilepila na okvir in začela glasno izražati svoja stališča. Varnostna služba pa je obiskovalce umaknila iz sobe.

Ključni predstavnik angleške romantike John Constable (1776–1837) je svoje znamenito delo naslikal leta 1821, na njej pa vidimo moža, ki z vozom za prevažanje sena prečkata plitvo reko Stour v Suffolku. Na apokaliptični verziji prihodnosti vode ni več, zamenjala jo je cesta, idilično angleško pokrajino pa uničuje ogenj. Nekoč drevesa z bujnimi krošnjami so le še posušena debla, med oblaki na nebu pa leti letalo. Pokrajine, ki jo je slikal Constable, že davno ni več, ostala je le še na njegovih delih.

Policija je protestnika odstranila v dveh urah in ju aretirala. Foto: Reuters
Policija je protestnika odstranila v dveh urah in ju aretirala. Foto: Reuters

Lazarus, ki pravi, da je ljubitelj umetnosti, je opozoril na njen pomen in potrebo po tem, da se varuje za prihodnje generacije, a kakšno vlogo bo lahko imela v človekovem življenju, če ne bo osnovnih možnosti za preživetje. "Če ne bo vode, kaj nam bo umetnost? Če bodo trpele milijarde ljudi, kaj nam bo umetnost?" je vzkliknil.

V zadnjih dneh več protestnih akcij JSO-ja
Aktivistična okoljevarstvena skupina JSO naj bi se v teh dneh spravila tudi na krajino Horatia McCullocha v Škotski umetnostni galeriji in v nedeljo vdrla na VN velike Britanije, kjer so aretirali pet moških, starih od 21 do 46 let, ter dve ženski, stari 22 in 44.