Foto: EPA
Foto: EPA

Znameniti spomenik, ki je posvečen šestim milijonom judovskih žrtev nacizma, od leta 2005 stoji v bližini berlinskih Brandenburških vrat. Sestavljen je iz več kot 2700 betonskih stel ali stebrov različnih višin, ki stojijo na neravnem terenu, ki pokriva okoli 19.000 kvadratnih metrov površine. Razstava v podzemnem informacijskem centru pod spomenikom vsako leto privabi skoraj pol milijona obiskovalcev.

Po navedbah nemškega ministrstva za kulturo so omejitve za obiskovalce obžalovanja vredne, vendar je prenova nujna. Kot pravijo, prenova "ni nujna le zaradi varnosti, ampak tudi zaradi zavarovanja in ohranitve tega pomembnega spomenika za prihodnje generacije", je dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Več kot 40 betonskih stebrov, ki so visoki do 4,7 metra in težki kar 16 ton, so začasno zavarovali in utrdili z jeklenimi objemkami.

Foto: EPA
Foto: EPA

Razpoke na stelah so se začele pojavljati že po nekaj zimah. Arhitekt spomenika Peter Eisenman je ob petletnici postavitve spomenika na očitke o zgodnjem propadanju dejal, da ga razpoke ne motijo, obenem pa opozoril, da se to ne bi zgodilo, če bi politika poslušala nepristranske strokovnjake. Dejal je, da je njegova ekipa že ob začetku postavljanja spomenika vedela, da bo po nekaj zimah začel pokati, o čemer so bili obveščeni tudi drugi. Gradbeni inženirji so po njegovih besedah preračunali, koliko jekla je treba namestiti v vsako od stel, da ta ne bo razpadla, politika pa se je raje oprla na mnenje svojih 'strokovnjakov', ki so preračunali, da je potrebnega precej manj jekla.

Foto: EPA
Foto: EPA

Hitro propadanje spomenika je leta 2008 privedlo do sodne bitke in civilnega sojenja, ki se je začelo torej le tri leta po tem, ko je bil spomenik za skoraj 28 milijonov evrov zgrajen. Po navedbah fundacije, ki upravlja spomenik, je bila po letih sodnih in zunajsodnih postopkov leta 2021 s strokovnjaki z Univerze v Aachnu sklenjena inženirska pogodba za pripravo načrta za prenovo stel in zapiranje razpok.

Da bi ugotovili, ali so temperaturna nihanja znotraj votlih betonskih blokov razlog za pojavljanje razpok, so strokovnjaki dve leti merili temperature na stelah v različnih letnih časih. Načrti obnove naj bi bili pripravljeni septembra ali oktobra. Vpletene strani pa se bodo morale nato dogovoriti, kako nadaljevati in si razdeliti stroške.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ločeno potekajo tudi dela za popravilo razsvetljave na spomeniku, ki ne deluje od leta 2007. Po napovedih fundacije naj bi bila osvetljava končana do konca avgusta.