V zadnjih letih so pred Narodnim muzejem potekali številni protesti zaradi sponzorstva BP-ja. Foto: EPA
V zadnjih letih so pred Narodnim muzejem potekali številni protesti zaradi sponzorstva BP-ja. Foto: EPA

S tem se je končalo še eno zadnjih velikih sodelovanj BP-ja z britanskimi umetniškimi institucijami. V zadnjih letih so namreč sponzorstvo BP-ja po več desetletjih ukinili tudi galerija Tate, Narodna galerija, Royal Shakespeare Company, Škotski balet in Kraljeva operna hiša, poroča Guardian.

Pritisk na upravo Britanskega muzeja se je zaradi omenjenega sodelovanja v zadnjih letih močno stopnjeval, v muzeju so potekale številne odmevne protestne akcije.

BP je postal sponzor Britanskega muzeja leta 1996. Zadnja petletna pogodba se je iztekla februarja letos, a sta se strani izmikali odgovoru, ali bosta sklenili novo pogodbo ali ne. Kot je razvidno iz dokumentov, v katere je imel Guardian vpogled, bo na podlagi ustnega dogovora podjetje do konca letošnjega leta še izkoristilo nekatere možnosti, ki izhajajo iz sponzorstva. Šlo naj bi za uporabo muzejskih prostorov za korporativne dogodke.

BP je bil vse do nedavnega eden največjih podpornikov umetnosti v Združenem kraljestvu. Med večjimi muzeji in umetniškimi institucijami sodelovanje z BP-jem ohranja le še muzej za znanost, podjetje sponzorira muzejsko akademijo za izobraževanje.