Izpostavljene bodo zgodbe o 120 predmetih z območij, ki jih pokriva muze, ki ga na leto obišče okoli 170.000 ljudi.

Leto bo zaznamoval tudi mednarodni strokovni simpozij Museoeurope, ki bo potekal na temo Srečanja tisočletij in v ospredje postavlja nova spoznanja o različnih vidikih življenja v prazgodovinskih in zgodovinskih obdobjih na širšem evropskem prostoru. Na simpoziju bo predstavljenih 44 referatov več kot 130 avtorjev iz desetih evropskih držav.

Upodobitev Glavnega trga v Mariboru z začetka 20. stoletja (Emilia Becker). Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Upodobitev Glavnega trga v Mariboru z začetka 20. stoletja (Emilia Becker). Foto: Pokrajinski muzej Maribor

Projekt Mesec mode v muzeju, ki je letos star deset let, bo osredotočen na šport, saj se navezuje na Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), ki ga bo Maribor gostil julija. Projekt izpostavlja zbirko oblačilne kulture, ki sodi med najpomembnejše muzejske zbirke v Sloveniji, saj obsega več kot 10.000 predmetov iz obdobja od 17. do 21. stoletja.

V Arhitekturni biser iz 18. stoletja smo postavili najbolj eminentne kose iz zbirke oblačilne kulture, ki je ena najpomembnejših zbirk našega muzeja. S tem želimo med mimoidočimi vzbuditi radovednost in zanimanje, kaj vse se dogaja za našimi okni in zidovi.

Nives Cvikl

Pozornost že zbuja instalacija Grajski vas gledajo, ki je umeščena ob okna baročnega stopnišča. "V Arhitekturni biser iz 18. stoletja smo postavili najbolj eminentne kose iz zbirke oblačilne kulture, ki je ena najpomembnejših zbirk našega muzeja. S tem želimo med mimoidočimi vzbuditi radovednost in zanimanje, kaj vse se dogaja za našimi okni in zidovi," je na današnji predstavitvi letošnjega programa povedala namestnica direktorice muzeja Nives Cvikl.

Na kulturni praznik 8. februarja bodo na Trgu svobode postavili panojsko razstavo, na kateri bodo izpostavili nekatere predmete iz 18 zbirk, ki so posebej izpovedni zaradi svoje funkcije, umetniškega izraza ali pričevanja o načinu življenja, delovanja in bivanja ljudi na območju, ki ga pokriva Pokrajinski muzej Maribor.

V marcu se bo začel projekt Gremo mi na svoje, pri katerem sodeluje še šest mariborskih javnih zavodov, s katerimi si delijo skupne začetke. Uvod v projekt bo okrogla miza, na kateri bodo poleg Pokrajinskega muzeja Maribor sodelovali Pokrajinski arhiv Maribor, Umetnostna galerija Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Sinagoga Maribor, Muzej narodne osvoboditve in Zavod za varstvo kulturne dediščine Maribor. Na okrogli mizi bodo ovrednotili samostojno delovanje institucij ter njihovo vlogo in pomen v kulturnem življenju Podravja, na dogodkih skozi vse leto pa bodo iskali skupne točke med posameznimi zavodi.

Vrhunec praznovanja 120-letnice delovanja Pokrajinskega muzeja Maribor decembra. Takrat bodo odprli občasno razstavo z delovnim naslovom Osvetljenih 120. Ob njej bo izšla obsežna poljudnoznanstvena monografija, na kateri bo izpostavljenih 120 predmetov Podravja, Pohorja in Kozjaka ter Slovenskih goric. "Predstavljeni bodo predmeti, ki najbolj določajo naš prostor," je povedala Cvikl.

Na novinarski konferenci so predstavljene številne aktivnosti, ki smo jih v Pokrajinskem muzeju Maribor pripravili v letu 2023, ko praznujejo 120 let delovanja. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Na novinarski konferenci so predstavljene številne aktivnosti, ki smo jih v Pokrajinskem muzeju Maribor pripravili v letu 2023, ko praznujejo 120 let delovanja. Foto: Pokrajinski muzej Maribor

Aprila se začne nova sezona Variacij – Hommage Franzu Lisztu. To je program za glasbene sladokusce, na katerem se s koncerti klasične glasbe predstavljajo mladi glasbeniki, absolventi Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Z njim muzej vsako leto zaznamuje koncert Franza Liszta v Viteški dvorani mariborskega gradu leta 1846, ki je bil osrednji glasbeni dogodek Maribora v 19. stoletju.

Od junija lani Pokrajinski muzej Maribor upravlja še Muzej najstarejše trte na svetu, ki stoji na Vojašniški ulici na Lentu.

120-letnica Pokrajinskega muzeja