Postavitev z izborom fotografij in časopisnih izsekov, opremljenih s krajšimi besedili, ter posnetki takratnega medijskega poročanja obuja spomin na poletje 1991. Ogledate si jo lahko do 27. junija.

Oklepnik milice na ploščadi Ajdovščina. Foto: Nace Bizilj/hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije
Oklepnik milice na ploščadi Ajdovščina. Foto: Nace Bizilj/hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Po besedah avtorja razstave Blaža Vurnika podobe mesta, ki so predstavljene na razstavi, pričajo o dogajanju in obenem predstavljajo naš kolektivni spomin na dneve vojne, ko sta bili na preizkušnji moč in odločenost prebivalcev Slovenije, da obranijo državnost, ki so jo ustvarjali v procesih demokratizacije v desetletju pred tem. Prav tako pomembni pomniki tega obdobja so mediji, ki so v negotovem času poročali o dogajanju v mestu in državi ter ga komentirali.

Kot so zapisali v muzeju, je bilo poletje leta 1991 drugačno. Zaznamovala ga je vojna za Slovenijo z vsemi elementi porajajočega se spopada, ki se je nato v Sloveniji končal po desetih dneh. Ljubljana se je po razglasitvi neodvisnosti Slovenije in po slovesnem razvitju zastave nove države v središču mesta zbudila v svet, ki je bil poln novih okoliščin. Na cestah okoli mesta so tanki teptali improvizirane barikade, sestavljene večinoma iz avtomobilov, tovornjakov in avtobusov. V mestu so se pojavili oboroženi pripadniki Teritorialne obrambe in slovenske milice.

Pred zakloniščem v naselju BS3. Foto: Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Pred zakloniščem v naselju BS3. Foto: Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Sledilo je deset dni intenzivnega dogajanja. Alarmi za zračne napade, sestrelitev helikopterja v Rožni dolini, smrt in poročila o spopadih, o padlih in ranjenih, starši, ki prosijo in zahtevajo, naj njihovi sinovi ne bodo vključeni v spopade, ob tem pa še nakupovanje zalog. Obenem pa politična in diplomatska prizadevanja za umiritev in razrešitev razmer, poročila, tiskovne konference v Cankarjevem domu, prihajanje in odhajanje jugoslovanskih in evropskih politikov. Brionska pogajanja in deklaracija ter čakanje na odhod jugoslovanske vojske iz Slovenije, so še zapisali v muzeju.