Ministrica za kulturo Asta Vrečko bo tako Kobilarni Lipica podelila certifikat Unesca, saj je bila konec lanskega leta tradicija reje lipicanca uvrščena na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Foto: Kobilarna Lipica/Gabriele Boiselle
Foto: Kobilarna Lipica/Gabriele Boiselle

Pri nominaciji za vpis na Unescov seznam so bile uspešne države, kjer že tradicionalno poteka reja lipicanca v nacionalnih kobilarnah kot tudi pri zasebnih rejcih. Te države so Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Italija, Romunija, Madžarska in Slovaška, nosilno vlogo pa je imela Slovenija pod vodstvom direktorata RS za kulturno dediščino.

Foto: Gabriela Boissele
Foto: Gabriela Boissele

Festival lipicanca se začenja danes, potekal pa bo še jutri. Dogajanje za vse generacije bodo poleg ogledov pospremili z različnimi delavnicami, programom za otroke in glasbenimi. Ogledati si bo mogoče posestva in treninge, priredili bodo vožnje z vpregami ter prijateljska mednarodna tekma vožnje vpreg prijateljskih kobilarn, ki redijo lipicance.

"Da bo šov bolj spektakularen, bo to res pravi festival lipicanca tudi s spremljajočim programom, prijateljsko tekmo med državami, kulinarično in glasbeno ponudbo, tako da bo dva dni polno različnega dogajanja," je dejala direktorica Kobilarne Lipica Tatjana Vošinek Pucer.

Republika Slovenija ima na Unescovem reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisanih šest elementov, od katerih so v program vključili tudi klekljanje slovenske čipke in spoznavanje veščine suhozidne gradnje.

Čipkasti lipicanci nastajajo že od leta 2022 na pobudo Kulturnega društva Kalunca iz Velikega Dola, ki ohranja in neguje tradicijo klekljanja na Krasu. Na razstavi bo mogoče videti približno 110 čipk lipicancev, ki so jih naredili udeleženci čipkarske šole.