Elena Lucrezia Cornaro Piscopia (1646–1684). Foto: Wikipedia
Elena Lucrezia Cornaro Piscopia (1646–1684). Foto: Wikipedia

Kip Elene Lucrezie Cornaro Piscopia bi lahko postal del umetniškega repertoarja na trgu v Padovi. Leta 1678 je doktorirala iz filozofije na tamkajšnji univerzi, vendar ni bila vključena med osebnosti, upodobljene na kipih, ko so padovski uradniki v poznem 18. stoletju zasnovali projekt.

Gre za Prato della Valle – največji trg v Italiji, ki je posvečen znamenitim zgodovinskim osebnostim, ki so bodisi iz mesta bodisi so bile z njim povezane, poroča Guardian.

Prvotno je bilo mišljenih 88 kipov, ki bi krasili 90 m2 velik trg v obliki elipse, vsi v poklon moškim, vključno z italijanskim znanstvenikom Galileom Galilejem, kiparjem Antoniem Canovo in več papeži. Toda pozneje je deset kipov, ki so bili posvečeni beneškim dožem, Napoleonova vojska uničila, potem ko je osvojila republiko Benetke. Osem so pozneje zamenjali obeliski, dva od podstavkov pa sta ostala prazna.

Čeprav na univerzi v Padovi že obstaja kip v čast Piscopii, sta dva lokalna svetnika, Simone Pillitteri in Margherita Colonnello, predlagala, da bi jo proslavili s premikom kipa na enega od praznih podstavkov v Prato della Valle. "Morda ni tako dobro znano, da so osebe, ki so jim posvečene kamnite podobe, vse brez izjeme moški," je svetniški dvojec zapisal v predlogu, ki sta ga predložila mestnemu svetu.

Italija: Le 148 kipov znanih osebnosti je posvečenih ženskam
Predlog je prišel po tem, ko je Mi Riconosci, združenje strokovnjakov, ki delujejo na področju kulturne dediščine, opravilo popis vseh kipov italijanskih osebnosti, postavljenih na javnih mestih po vsej državi, in ugotovilo, da jih je le 148 posvečenih ženskam.

Federica Arcoraci, umetnostna zgodovinarka pri Mi Riconosci, je dejala, da je zasedba Prata della Valleja samo za moške in je "vplivala na naša življenja ter kolektivno domišljijo".

"Malo trendovska, a kulturno nedosledna ideja"
Predlog je takoj sprožil razpravo, pri čemer so nasprotniki trdili, da bi bila postavitev kipa Piscopia na trg "zunaj konteksta" z njegovo zgodovino. Carlo Fumian, profesor zgodovine na univerzi v Padovi, je dejal, da je bila "draga in bizarna" ideja "malo trendovska, a kulturno nedosledna".

"Premikanje spomenikov, kot da bi bili legokocke, je nevarna in neinteligentna igra," je dejal za lokalni časopis Il Mattino di Padova. "Namesto tega bi morali ljudem pomagati odkriti originalni kip, ki zmagoslavno stoji na univerzi."

Umetnostni zgodovinar Davide Tramarin je dejal, da bi morala dva prazna podstavka ostati prazna, saj predstavljata simbol zgodovinskega uničenja Napoleonovih čet. Fabrizio Magani, nadzornik kulturne dediščine Padove, je odprt za to idejo, vendar je predlagal, da bi na trgu slavili žensko osebnost iz novejše zgodovine.