Raziskovalci projekta Varšavska mumija so o svojem odkritju nedavno pisali v reviji Journal of Archeological Science. V okviru projekta, ki ga izvajajo od leta 2015, z različnimi tehnologijami pregledujejo depoje v narodnem muzeju v Varšavi.

Egiptovske planjave so polne dragocenosti. Prejšnji teden smo poročali, da so egiptovski arheologi med izkopavanji v delti reke Nil odkrili več kot sto redkih preddinastičnih grobnic. V njih so pokopani ljudje, ki so v današnjem Egiptu živeli, še preden je bil pred pet tisoč leti vpeljan sistem faraonskih dinastij. Foto: EPA
Egiptovske planjave so polne dragocenosti. Prejšnji teden smo poročali, da so egiptovski arheologi med izkopavanji v delti reke Nil odkrili več kot sto redkih preddinastičnih grobnic. V njih so pokopani ljudje, ki so v današnjem Egiptu živeli, še preden je bil pred pet tisoč leti vpeljan sistem faraonskih dinastij. Foto: EPA

Sprva so mislili, da je mumija duhovnik z imenom Hor-Džehuti, rentgenski posnetki pa so razkrili, da ne gre za moškega, temveč za žensko, najnovejša dognanja pa celo, da gre za žensko v visoki nosečnosti. Strokovnjaki menijo, da je šlo za pripadnico visokega razreda, staro od 20 do 30 let, ki je umrla v 1. stoletju pred našim štetjem.

"Gre za edino znano mumificirano nosečnico in prve radiološke posnetke zarodka," so med drugim poljski strokovnjaki zapisali v reviji. Na podlagi posnetkov zarodka so presodili, da je bila noseča med 26. in 30. tednom, ko je iz neznanega vzroka umrla.

"To je doslej naše najpomembnejše odkritje, izjemno presenečenje," je dejal član raziskovalne ekipe Wojciech Ejsmond.

Znanstveniki so žensko poimenovali Skrivnostna gospa iz narodnega muzeja v Varšavi, saj so glede njenega ozadja različne toerije. Mumija je bila leta 1826 podarjena univerzi v Varšavi. Darovalec je trdil, da je bila mumija najdena v kraljevi grobnici v Tebah, a strokovnjaki pravijo, da je bila v 19. stoletju precej razširjena praksa, ko so najdbe lažno povezovali z znanimi kraji, da bi jim tako dvignili ceno.

Različne teorije, od kod je prišla

Ko je mumija prvič prišla na Poljsko, so raziskovalci menili, da gre za žensko, saj je bila krsta barvna in polna luksuznih ornamentov. Ko pa so v 20. letih prejšnjega stoletja prevedli hieroglife na krsti, so menili, da bi lahko šlo za duhovnika z imenom Hor-Džehuti. Ko so strokovnjaki z neinvazivnimi metodami opravili nove preglede, pa so bili nad odkritim zelo presenečeni. "Naše prvo presenečenje je bilo, da mumija ni imela penisa, imela pa je prsi in dolge lase. Potem pa se je izkazalo, da gre celo za nosečnico," je za AP dejala antropologinja in arheologinja na univerzi v Varšavi Marzena Ozarek-Szilke. "Ko smo potem videli še nožico in ročico, smo bili šokirani."

Najnovejše teorije zdaj strokovnjake napeljujejo k teoriji, da so mumijo v 19. stoletju pomotoma položili v napačno krsto, medtem ko so premikali neznane ostanke.

Mumija ženske je dobro ohranjena, poškodbe okoli vratu pa kažejo, da je bil nekoč tarča dolgoprstnežev, ki so z nje želeli vzeti dragocenosti. Poleg mumije so strokovnjaki odkrili še najmanj 15 predmetov, med njimi bogate amulete.

Strokovnjake je presenetilo, da zarodek ni bil mumificiran ločeno. Iz egipčanskih arhivov je razvidno, da obstajajo primeri, ko so mrtvorojene otroke mumificirali ločeno in pokopali skupaj s starši. Kot je za CNN dejal Ejsmond, je ena od možnosti, da je bil na stopnji zarodka to pretežaven postopek. "Mogoče je tudi, da tega niso storili iz verskih razlogov. Mogoče so menili, da nerojeni otrok nima duše ali pa da bo tako v onstranstvu varnejši."

Primer mumificirane nosečnice bi lahko omogočil strokovnjakom tudi dragocen vpogled v perinatalno zdravje nekoč.