Razstava Alpska modna industrija – Almira: Preteklost oblikuje sedanjost je nastala v sodelovanju Mestnega muzeja Radovljica in Fakultete za dizajn iz Trzina. Foto: Muzeji radovljiške občine
Razstava Alpska modna industrija – Almira: Preteklost oblikuje sedanjost je nastala v sodelovanju Mestnega muzeja Radovljica in Fakultete za dizajn iz Trzina. Foto: Muzeji radovljiške občine

Poleti so pripravili posebno razstavo o Almiri, ki orisuje blagovno znamko pletenin v kontekstu časa in prostora njenega nastanka ter tudi njen odsev v sodobnih delih študentov Fakultete za dizajn. Ob včerajšnjem ta veselem dnevu kulture pa so organizirali še spletni simpozij o modi in vplivu te tovarne pletenin. Ob razstavi so imeli v načrtu vrsto dogodkov, vendar je nekatere odnesla epidemiološka situacija v državi.

Vznik oblačilne industrije pri nas
Slovenska oblačilna industrija, ki je vzniknila v drugi polovici 20. stoletja na temeljih manjših obrtnih delavnic pred drugo svetovno vojno, je utelešala družbene norme in soustvarjala družbeno prepričanje, vrednote, ideje in izkušnje. S sledenjem estetskih rezultatov slovenske oblačilne industrije razumemo kontekst časa in prostora njenega nastanka in razvoja, so pojasnili v muzeju.

Lokalno okolje močno povezano s tovarno
Na razstavi v galeriji Šivčeve hiše z naslovom Alpska modna industrija – Almira: Preteklost oblikuje sedanjost je prikazan del gradiva depoja tovarne, ki ga hrani mestni muzej muzejev radovljiške občine.

Del gradiva je muzej pridobil po stečaju Almire pred 20 leti, del pa so ga muzeju podarili občani Radovljice, ki so bili s podjetjem tesno povezani. Almira je bila, tako kot preostala slovenska oblačilna industrija, namreč močno vpeta v lokalno družbeno okolje, saj je v tovrstnih podjetjih mnogokrat delalo več članov družine.

Revija tovarne Almira leta 1961

Na postavitvi je poudarjena bogata dediščina Almire, vključili so pregled del s poudarkom na oblikovalskem vidiku kot temelju razvoja mode in posledično družbe kot celote. Almira je pomembno vplivala na strokoven razvoj modnega oblikovanja v Sloveniji. Z dosežki modnih oblikovalk se je v Sloveniji razvijalo modno oblikovanje in pozneje gradila zavest o širšem družbenem, estetskem in individualnem pomenu mode in njen vpliv na vzpostavitev izgradnje socialistične identitete fashioneasta.

Radovljiška Almira postaja muzej

Na poti do stalne razstave
V prihodnosti želijo v radovljiškem mestnem muzeju pripraviti stalno razstavo o Almiri. Trenutno razstavo razumejo kot nov začetek, nov zagon in spoznavanje Almire. Gre namreč za pripoved nekega časa in hkrati za spodbudo za boljše razumevanje prihodnosti.

Izid kataloga je včeraj pospremil mednarodni spletni simpozij, na katerem so raziskovali vprašanja splošnega konteksta mode in pojava slovenske pletilne industrije s poudarkom na Almiri. Nastavek daljšega raziskovalnega projekta, ki bo omogočal kakovostno razumevanje slovenske modne identitete, predstavljajo teme muzealizacije mode, mode in tehnologije, mode in kulturne dediščine ter mode in politične identitete.

Posnetek simpozija si lahko pogledate spodaj.