Bakreni petelin je sedel na vrhu najvišjega koničastega stolpa notredamske katedrale. Foto: Reuters
Bakreni petelin je sedel na vrhu najvišjega koničastega stolpa notredamske katedrale. Foto: Reuters

Bakreni petelin je zgolj ena izmed številnih za kulturno dediščino pomembnih artefaktov, ki so jih rešili s pogorišča po požaru, ki je v notredamski katedrali izbruhnil 15. aprila 2019. "Gre za enega izmed simbolov pariške Notre-Dame, ki je zdaj še večji," je poudaril francoski minister za kulturo Franck Riester.

"Ogenj je petelina močno segrel, potem pa je ta padel. Zdaj se odpira vprašanje, ali naj ga restavriramo v prvotno obliko ali pustimo takšnega, kot je, kot materialni dokaz dogajanja 15. aprila," je nadaljeval minister.

Katedrala pred uničujočim požarom in po njem. Foto: Reuters
Katedrala pred uničujočim požarom in po njem. Foto: Reuters

Razstava v prostorih ministrstva za kulturo

Ogled notredamskega petelina bo mogoč v okviru pariških dni evropske kulturne dediščine, ko vrata na stežaj odprejo muzeji, galerije in vse druge kulturne institucije po mestu. Razstavljen bo v prostorih kulturnega ministrstva v Parizu na razstavi, ki so jo naslovili Obnova pariške Notre-Dame.

Pet let za obnovo?

Na vprašanje, ali bi katedralo res lahko obnovili v petih letih, kot je obljubljal francoski predsednik Emmanuel Macron, je minister Riester odvrnil, da je to vsekakor cilj, a z deli ne bodo na silo hiteli, da bi ujeli ta rok.

Notredamska katedrala po njegovih besedah še ni popolnoma varna in še vedno potekajo študije, kakšno trajno škodo je zaradi požara utrpela struktura stavbe.