Ogoljeno pročelje kabareta Moulin Rouge. Foto: Reuters
Ogoljeno pročelje kabareta Moulin Rouge. Foto: Reuters

Gasilci še ne vejo, kaj natančno se je zgodilo in zakaj se je pripetila nesreča. Zadnja večerna predstava se je v gledališču končala približno petnajst minut čez eno uro zjutraj.

Nič več ne bo odpadalo
Poškodovanih v nesreči ni bilo, prav tako trenutno ni nevarnosti, da bi se porušilo še kaj drugega.

Novinarka francoske televizije TF1 je na družbenem omrežju X objavila posnetek vetrnice na tleh.

"Na srečo se je nesreča zgodila, ko je bil kabaret že zaprt," je za tiskovno agencijo AFP komentiral eden od zaposlenih v gledališču. "Tehnično osebje vsak teden preveri mehanizem vetrnice in ob zadnjem pregledu ni zaznalo nobenih nepravilnosti." Neimenovani zaposleni opozarja, da se kaj takega ni zgodilo "še nikoli, odkar je kabaret 6. oktobra 1889 začel obratovati".

Zadnja večja škoda, ki jo je stavba utrpela, je nastala v požaru, ki je izbruhnil med obnovitvenimi deli leta 1915. Takrat je moral kabaret vrata zapreti za kar devet let.

Francoski kabaret, ki slovi po plesalkah kankana in razkošnih, a razkrivajočih kostumih, bo oktobra praznoval 135 let obratovanja. Danes je ena najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v Parizu: zaščitni znak mesta je v enaki meri kot silhueti Eifflovega stolpa in katedrale Notre-Dame.

Vetrnica je ob padcu s pročelja odnesla tudi prve tri črke besede Moulin (mlin). Foto: Reuters
Vetrnica je ob padcu s pročelja odnesla tudi prve tri črke besede Moulin (mlin). Foto: Reuters

Moulin Rouge je znan tudi kot "rojstni kraj kankana", večina obiskovalcev dandanes je turistov, ne domačinov. V dveh predstavah vsak večer sodeluje okoli 60 nastopajočih; predstave si vsako leto ogleda približno 600.000 gledalcev.

Nesreča se je zgodila le nekaj mesecev pred odprtjem poletnih olimpijskih iger, ki jih letos gosti Pariz. V francoski prestolnici v okviru te prireditve pričakujejo na tisoče turistov; nesreče, kakršna se je zgodila ponoči, pa povečujejo skrbi, da bo mesto preobremenjeno zaradi množice obiskovalcev.