Sarkofag je okrašen tudi z emblemi raznih božanstev, denimo boginje neba Nut na pokrovu: njena razprta krila simbolizirajo zaščito pokojnika. Foto: AFP
Sarkofag je okrašen tudi z emblemi raznih božanstev, denimo boginje neba Nut na pokrovu: njena razprta krila simbolizirajo zaščito pokojnika. Foto: AFP

Orjaški kamniti sarkofag je popisan s hieroglifi, na katerih je omenjen Ptahemvia, ki je vodil zakladnico faraona Ramzesa II., najvplivnejšega egipčanskega faraona vseh časov.

Ola El Aguizy, profesorica arheologije na Univerzi v Kairu, je grobnico odkrila v Sakari, starodavni nekropoli približno trideset kilometrov južno od Kaira. Že lani je njena ekipa naletela na nadzemski del Ptahemvijeve grobnice, zdaj pa še na podzemno grobno komoro s sarkofagom. Arheologi upajo, da bodo iz njega izvedeli več o egipčanskih vladarjih v obdobju po Tutankamonu.

V vedru po pogrebnem jašku
V središču nadzemne grobnice je ekipa opazila odprtino, ki se je izkazala za jašek, kar jim je dalo vedeti, da obstaja prehod do komore s sarkofagom. A jašek je bil tako globok – osem metrov –, da so potrebovali celoten teden samo za to, da so z vedrom in škripcem odstranili ves pesek okrog njega. Ola El Aguizy se je nato sama stlačila v ta čeber in se pustila spustiti po jašku. Na dnu jo je čakal sarkofag.

Celoten podvig so snemale kamere National Geographica, ki je izkopavanja dokumentiral za serijo Izgubljeni zakladi Egipta, ki jo bodo začeli predvajati v oktobru.

Sakara je eno najpomembnejših pogrebnih mest v vsej zgodovini starega Egipta, tako za faraone kot tudi za običajne smrtnike. Foto: AP
Sakara je eno najpomembnejših pogrebnih mest v vsej zgodovini starega Egipta, tako za faraone kot tudi za običajne smrtnike. Foto: AP

Najdba neokrnjenega sarkofaga v njegovi prvotni grobnici je neverjetno redka. "Najdba je bila tako fascinantna, zato ker je to sarkofag dejanskega lastnika te grobnice, kar ne drži vedno. Včasih je sarkofag ostanek nekega drugega posameznika iz poznejšega obdobja, ko so grobnico še enkrat uporabili. Ampak tokrat ne gre za to," je arheologinja pojasnila za britanski Observer.

Ramzesova desna roka
Ptahemvija je imel več nazivov, med drugim kraljevega pisarja, velikega nadzornika v templju Ramzesa II., vodje zakladnice in odgovornega za daritve vsem bogovom Spodnjega in Zgornjega Egipta. Hieroglifi izrecno poudarjajo, kako blizu je bil faraonu, kar naj bi pomenilo, da "je imel ključno mesto v administraciji tistega časa". Sarkofag je okrašen tudi z emblemi raznih božanstev, denimo boginje neba Nut na pokrovu: njena razprta krila simbolizirajo zaščito pokojnika.

"Sakara je eno najpomembnejših pogrebnih mest v vsej večtisočletni zgodovini starega Egipta, tako za faraone kot tudi za običajne smrtnike," je za Guardian povzel Peter Der Manuelian, profesor egiptologije na Harvardu. "Ta ekipa raziskovalcev je dodala še eno pomembno poglavje zgodovini tega prostora. Vedno sem vesel, ko egiptovskim ekipam uspejo taka velika odkritja."