Liverpool Foto: Reuters
Liverpool Foto: Reuters

Kot so sklenili na zasedanju na Kitajskem (delno je potekalo tudi po spletu), je obvodna podoba mesta z novimi stavbami, med njimi je tudi načrtovani 500 milijonov funtov vreden stadion nogometnega kluba Everton, skažena. Projekt Liverpool Waters, vreden 5,5 milijarde funtov, je povzročil poslabšanje razmer na tem območju in izgubo avtentičnosti.

Kot poroča Guardian, je odločitev Svetovne organizacije ponižujoč udarec za mesto, ki je šele tretje, ki so ga odstranili s seznama zavarovane kulturne dediščine. Predtem sta z njega "odletela" dolina Elbe v Dresdnu leta 2009, potem ko so nad reko zgradili štiripasovni most, in naravni rezervat v Omanu leta 2007.

Na seznamu od 2004

Obmorski del britanskega mesta je bil na seznam Unescove svetovne dediščine uvrščen leta 2004, leta 2012 pa na seznam ogrožene svetovne dediščine, potem ko so bili predstavljeni načrti za razvoj tega dela mesta. Kljub pomislekom so se dela na tem območju nadaljevala, zaradi česar Svetovna organizacija ocenjuje, da je uničena avtentičnost območja.

Zgodovinsko središče mesta in pristaniški doki so bili na seznam uvrščeni zaradi svojega pričevanja o razvoju enega od svetovnih trgovinskih središč v 18. in 19. stoletju. Mesto je odražalo tudi pionirski razvoj v sodobni pristaniški tehnologiji, prevoznih sistemih in upravljanju pristanišča.

Kot so ob tem zapisali v Unescu, je vsak izbris s seznama velika izguba za mednarodno skupnost. Uvrstitev na seznam med drugim omogoča deležnikom uporabo sredstev ZN-a za obnovo in zaščito, prav tako pa se lahko označba uporablja v promocijske turistične namene.

Pričakovano je županja mesta Joanne Andreson izrazila razočaranje in napovedala možnost pritožbe, ob tem pa dodala, da je minilo že 10 let, odkar so Unescovi predstavniki nazadnje obiskali mesto. "Naša svetovna kulturna dediščina ni bila še nikoli v boljšem stanju, potem ko je bilo v območje vloženih več sto milijonov funtov."