Stenska poslikava iz Stabie iz 1. stoletja n. št. Foto: Wikipedia
Stenska poslikava iz Stabie iz 1. stoletja n. št. Foto: Wikipedia

Odprli so ga v nekdanji kraljevi rezidenci Reggia di Quisisana v mestu Castellammare di Stabia pri Neaplju. Muzej predstavlja najdbe z območja antičnega mesta Stabia, med drugim freske, tlake, kipe, lončenino, posodje in bronaste ter železne predmete, med katerimi so številni prvič na ogled javnosti. Nekatere eksponate so ljubitelji arheologije in zgodovine vendarle lahko že videli v Antiquarium Stabiano, ki ga je dal v središču mesta postaviti arheolog Libero d'Orsi.

Verjetno najslavnejša podoba iz Stabie: freska pomlad iz vile Villa Arianna. Foto: Wikipedia
Verjetno najslavnejša podoba iz Stabie: freska pomlad iz vile Villa Arianna. Foto: Wikipedia

Stabia je torej leta 79, ko je izbruhnil ognjenik Vezuv, delila podobno usodo kot slavnejši naselji Pompeji in Herkulanej. Vendar so Stabio začeli izkopavati precej pozneje kot Pompeje, ki jih je leta 1748 po naključju odkril neki kmet s plugom, ko je zadel ob bronast predmet. Prve sledi Herkulaneja (šlo je za marmorne plošče) so odkrili leta 1710.

Izkopavanja začeli pred 60 leti
Ostanke antičnega mesta Stabia so začeli izkopavati v 50. letih 20. stoletja na pobudo predstojnika gimnazije v mestu Castellammare di Stabia. Sistematična izkopavanja so začeli šele pet desetletij pozneje po zaslugi nekdanjega učenca omenjene gimnazije Leonarda Varoneja, tedaj študenta arhitekture na univerzi v Marylandu.

Premožni Rimljani med nasadi limon in breskev
Stabia je bila drugačno naselje kot Pompeji in Herkulanej. Medtem ko sta bili ti podeželski mesti, je bila Stabia mondeno letovišče premožnih Rimljanov s številnimi vilami in razkošnimi podeželskimi rezidencami. Raztezala se je po strmi obali, zaradi česar je bil dostop čolnov mogoč le na nekaj mestih. Naselje so obdajali nasadi breskev in limon, njeni prebivalci pa so lahko uživali tudi v izjemnem razgledu na Neapeljski zaliv.

Tloris dela antičnega naselja. Foto: Wikipedia
Tloris dela antičnega naselja. Foto: Wikipedia

Muzej obiskovalcem ponuja dober vpogled v zgodovino Stabie in njenega zaledja od začetkov pa vse do izbruha Vezuva. Predstavljeni pa sta tudi zgodovina rezidence Reggia di Quisisana in arheoloških raziskav.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je odprtje pospremil z besedami, da je novi muzej postal realnost po več desetletjih prizadevanj akademikov in entuziastov. Izrazil je tudi veselje, da so po "ponovnem rojstvu arheološkega najdišča Pompeji in uspehih arheološkega najdišča Herkulanej oživeli tudi tretje antično mesto, ki ga je pod seboj pokopal izbruh Vezuva".