Foto: AP
Foto: AP

Dvonadstropna hiša ali "domus" izvira iz približno 134–138 pred našim štetjem. Delno je bil uničen, da bi naredili prostor za gradnjo javnih kopališč Caracalla, ki so se odprla leta 216 našega štetja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Danes je to turistična znamenitost, priljubljena zaradi večnadstropnih opečnih ostankov cesarskih rimskih kopališč, knjižnic in telovadnic ter marmornih mozaikov, ki so krasili tla.

Dom, za katerega se domneva, da je glede na kakovost fresk pripadal premožni trgovski družini, pa predstavlja tisto, kar je bilo na istem mestu pred kopališči, in prikazuje, kako se je mesto razvijalo v 2. in 3. stoletju našega štetja, opisuje arheologinja Daniela Porro.

Foto: AP
Foto: AP

Ruševine domusa so bile prvič odkrite sredi 19. stoletja. Izkopali so jih približno stoletje pozneje, pri čemer so za restavriranje in konzerviranje odstranili notranjo molilnico in dele stropa jedilnice.

Molitvena soba je bila na kratko razstavljena, vendar je bila 30 let zaprta za javnost. V četrtek pa so jo ponovno odprli skupaj z nekaterimi doslej deli stropa, ki prikazujejo podobe Bakhusa, rimskega boga vina in kmetijstva.

"Tako tip predmeta kot posebnost slike sta edinstvena v rimski panorami Hadrijanove dobe, ko je bil dom zgrajen," je povedala Mirella Serlorenzi, direktorica najdišča Caracalla.

Notranji tempelj po pisanju AP-ja krasijo podobe rimskih bogov Jupitra, Junone in Minerve na eni steni, ter silhuete egiptovskih božanstev Izide in Anubisa na drugih stenah. Vse to je dokaz verskega "sinkretizma" – mešanja različnih sistemov verovanja –, ki je bil običajen pri javnih spomenikih tistega časa, ne pa tudi domačih spomenikih tega obdobja.

Foto: AP
Foto: AP

Mirella Serlorenzi pravi, da to, kar strokovnjaki vedo o slikarstvu iz rimske dobe, izvira predvsem iz mest Herculaneum in Pompeji blizu Neaplja. "Tako je rimsko slikarstvo po 1. stoletju našega štetja ostalo skrivnost, ker preprosto nismo imeli prostorov, tako dobro ohranjenih vse do stropa," je dejala.

Razstava z naslovom Pred kopelmi: hiša, kjer so bogovi živeli skupaj je zdaj stalni del turistične ponudbe Caracalla.