Na ministrstvu za kulturo vztrajajo pri nameri, da Muzej slovenske osamosvojitve kot samostojno ustanovo opustijo in ga pripojijo Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Svetovni slovenski kongres, ki je bil ustanovljen v času osamosvajanja Republike Slovenije in se šteje za "enega neposrednih dedičev slovenske pomladi in ohranjevalcev vrednot slovenske osamosvojitve", se je proti nameri, ki jo pripravlja ministrstvo za kulturo, izrekel sredi meseca.

Ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve je bila po njihovem mnenju častno, domoljubno in državotvorno dejanje ob 30. obletnici razglasitve samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. To ni "samo eden izmed dogodkov novejše zgodovine Slovenije, temveč najpomembnejši in najsvetlejši trenutek te zgodovine", ki je izpričal enotno voljo in zrelost naroda za demokratično odločanje o svoji prihodnosti med drugimi narodi.

Ministrstvo za kulturo. Foto: mmcrtvslo
Ministrstvo za kulturo. Foto: mmcrtvslo

"Številni slovenski državljani so pri tem dogajanju tvegali svoje življenje, tisoči in tisoči slovenskih zamejcev in izseljencev so iz svojih držav politično, organizacijsko, finančno idr. podpirali prizadevanje za mednarodno priznanje Republike Slovenije," so še zapisali v izjavi.

Zato menijo, da spomin na osamosvojitev in njene vrednote ni ideološki projekt, ampak nepogrešljiva sestavina sodobne slovenske identitete, ki jo je treba prenašati na mlajše rodove. Muzej slovenske osamosvojitve pa mora biti njen izpostavljeni ohranjevalec in utrjevalec, so prepričani.

Predlagajo, da muzej na enem mestu zbira, ohranja, proučuje in celovito obravnava zadevno premično dediščino, ki je po 30 letih še nepopolno evidentirana in raztresena po raznih ustanovah, ter se razvije v strokovno in kulturno žarišče predstavljanja, raziskovanja in ozaveščanja osamosvojitve kot našega zgodovinskega dosežka.
V izjavi so ministrstvo za kulturo, vlado in predsednico republike Natašo Pirc Musar pozvali k premisleku o "njegovi popolni opustitvi".

Na nedavnem srečanju z novinarji so na ministrstvu za kulturo pojasnili, da ostajajo pri nameri o združitvi obeh muzejev v nov javni zavod, kar bi se lahko zgodilo prihodnje leto. Ministrica Asta Vrečko je še dejala, da postopki združevanja dveh javnih zavodov sicer niso enostavni.