Gre za zgodbo o fantu, ki si prvič nadene kurentovo kapo, in o tem, kaj se je zgodilo s kurentom, kaj izvirnega je še ostalo, kaj nastalo iz našega tradicionalnega pustnega lika, simbola slovenske identitete, so zapisali ustvarjalci filma.

Sorodna novica Kurent naš (ne)vsakdanji

Skozi dokumentarec nas na pot iz preteklosti v sedanjost skupaj z lancovskimi koranti in izdelovalcem kurentij Markom Klincem popeljeta strokovnjaka, etnolog in sociolog kulture Aleš Gačnik ter etnolog in kustos Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož Andrej Brence.

Scenarij za film, ki je nastal v Uredništvu izobraževalnih oddaj TV Slovenija, je napisala Milica Prešeren, za režijo je poskrbel Primož Meško. Snemalec je Vid Osredkar, montažerka pa Maja Gaspari.

Kurent

Za kamerami pa je nastala še ena zgodba, zgodba o ustvarjanju tega filma, ki jo razkrivajo utrinki iz ozadja snemanja. (Klik na fotografijo za povečavo in opis.)

V prihodnjem tednu film o človeški ribici
Serija Tipično Slovensko se nadaljuje prihodnji torek, 20. 2. 2024, na TV SLO 1 ob 20. uri s filmom o človeški ribici, za katero pravijo, da lahko živi do 100 let, a je vseeno večno mlada, ponaša pa se tudi z izjemno sposobnostjo regeneracije okončin. Najpogosteje jo povezujemo s Postojnsko jamo, a jo najdemo še drugje, tudi onkraj naših meja, res pa je, da črna živi samo v Beli krajini. Človeška ribica je izziv za znanstvenike, najdemo pa jo tudi na copatih, v knjigi, celo v konzervi – a le v grafični podobi. Dokumentarni film o največji jamski živali na svetu.