Le ena tretjina vprašanih muzejev ima denarne rezerve, ki bi zadoščale za leto ali več. Foto: Reuters
Le ena tretjina vprašanih muzejev ima denarne rezerve, ki bi zadoščale za leto ali več. Foto: Reuters

Od 648 direktorjev muzejev jih 16 odstotkov pravi, da obstaja zaradi trenutnega zaprtja in brez finančne pomoči velika nevarnost, da jih bodo morali v roku 16 mesecev trajno zapreti.
Kot so še pokazali rezultati ankete, ki jih je v sredo objavil časopis Los Angeles Times, so donacije in druge finančne rezerve ponavadi ne zadostujejo, da bi muzejem omogočila preživetje.

Možnost, da lahko tako velik del tega izgine, je pretresljiva za kulturo.

Laura Lott

Anketa je zaobjela ameriške muzeje vseh velikosti. Le ena tretjina od 521 vprašanih muzejev ima denarne rezerve, ki bi zadoščale za leto ali več, 56 odstotkov muzejev pa lahko zdrži šest mesecev ali manj.

"Muzeji so tukaj že stoletja, da bi zbirali, ohranjali, interpretirali in delili tisto, kar določa našo kulturo in je pomembno za prihodnje generacije, da ga lahko izkusi, se z njim navdihuje in uči. Možnost, da lahko tako velik del tega izgine, je pretresljiva za kulturo," pravi predsednica AAM Laura Lott.

Veliko muzejem je rešilno vrv predstavljala denarna pomoč na zvezni ravni, o kateri ponovno razmišlja kongres za drugo polovico tega leta. A veliko muzejev bo že poleti ostalo brez denarja. "Pričakujemo še en krog odpustov in prisilnih dopustov ter potencialnih zaprtij zaradi težav, za katere smo računali, da bodo do zdaj minile," je dejala Laura Lott.

Le polovica vprašanih muzejev pričakuje, da bodo muzej ponovno odprli z enakim številom zaposlenih kot pred pandemijo. Foto: Reuters
Le polovica vprašanih muzejev pričakuje, da bodo muzej ponovno odprli z enakim številom zaposlenih kot pred pandemijo. Foto: Reuters

V zvezni državi Kalifornija bi po navodilih guvernerja Gavina Newsoma lahko muzeji, ki so vrata zaprli sredi marca, od sredine maja pripravljali zunanje razstave. Nekatere muzeje v okraju Los Angeles so odprli v juniju, drugi so bili bolj previdni in so odprtja najavili za pozneje poleti ali jeseni. Spet drugi niso podali časovnice odprtja.

Newson je nato z začetkom julija spet zapovedal zaprtje vseh notranjih prizorišč – tudi muzejev, saj je število okužb z novim koronavirusom še vedno naraščalo. "To je podobno situaciji, s katero se ubadajo muzeji po vsej državi. Ne moremo ustvariti in se držati načrta, se dogovarjati z obiskovalci, zaposlenimi, člani odbora ter vladnimi oblastmi. S tem so povezani stroški," je dejala Laura Lott.

Le polovica muzejev znova odprta z enakim številom zaposlenih
Glede na poročilo AAM iz leta 2018 muzeji polno ali pogodbeno zaposlujejo 726.000 oseb. Sredina anketa je razkrila, da je bilo 243 muzejev primoranih odpustiti ali na prisilni dopust poslati vsaj 20 odstotkov zaposlenih. Le polovica vprašanih pričakuje, da bodo muzej ponovno odprli z enakim številom zaposlenih kot pred pandemijo.

Veliko muzejev bo že poleti ostalo brez denarja. Foto: EPA
Veliko muzejev bo že poleti ostalo brez denarja. Foto: EPA

Po besedah Laure Lott tudi muzeji, ki bodo pandemijo preživeli, nimajo svetle prihodnosti: "Ob ponovnem odprtju bodo priča zmanjšani ponudbi, zmanjšanim izobraževalnim programom, zmanjšanim postavitvam razstav."

Prepričana je, da bi muzeji lahko odigrali ključno vlogo pri okrevanju države. "Če pomislimo na mentalno zdravje, so muzeji vedno kraj predaha – a le, če so tam, da lahko to okrevanje sploh ponudijo."