Dr. Horowitz, Ivan Cankar: Korona črtica. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Dr. Horowitz, Ivan Cankar: Korona črtica. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Ko se je začelo obdobje, za katero si nihče ni predstavljal, da ga bomo kdaj izkusili, so se v muzeju obrnili na svoje obiskovalce in jih povabili, da postanejo pripovedovalci in pričevalci situacije.

Izbrana dela bodo pred muzejem na ogled do oktobra. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Izbrana dela bodo pred muzejem na ogled do oktobra. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Potem ko so morali tudi muzeji zapreti vrata, so nemudoma začeli iskati nove možnosti sodelovanja in skupnega dokumentiranja obdobja izolacije. V muzeju, ki se ukvarja z dediščino 20. stoletja, jim seveda niso bili tuji spomini na špansko gripo, ki je kosila neposredno po prvi svetovni vojni, pa tudi starejša pričevanja o raznih boleznih od kuge naprej. A zdaj so se znašli pred novimi razmerami in pomembno se jim je zdelo, da zgodbo ter kolektivni spomin gradijo skupaj. Ob tem jih je posebej nagovoril medij stripa, kjer lahko vsak – ne glede na starost – vizualno izrazi svoje občutke.

V prvem tednu izolacije so tako objavili natečaj Življenje v času koronavirusa, s katerim so povabili vse, da dokumentirajo svoje vsakdanje življenje, dejavnosti, občutke ali razmišljanja o tej novi situaciji. Pri tem so želeli dati poseben prostor otrokom in mladostnikom, torej tistemu delu populacije, ki ima manj priložnosti za javno izražanje svojih občutenj.

V obdobju od 17. marca do 1. maja je v muzej prispelo 280 prispevkov, o katerih je presojala žirija v sestavi akademska slikarka, ilustratorka Milanka Fabjančič, direktorica inštituta Divja misel Tina Popovič, ilustrator, stripar in karikaturist Iztok Sitar ter ilustratorka in vodja galerije v Vodnikovi domačiji Maša P. Žmitek.

Izbrali so dva zmagovalca v kategoriji do 6 let, deset zmagovalcev v kategoriji do 15. leta starosti in tri zmagovalce v kategoriji nad 15 let starosti, njihova dela pa so na ogled postavili prav na Poletno muzejsko noč.

Tomaž Šolc, Medosebna razdalja. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Tomaž Šolc, Medosebna razdalja. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Zmagovalci so ...
Nagrajenca natečaja v kategoriji do 6. leta starosti sta Maksim Golob, ki je prepričal z delom Korončki pridejo k nam, na drugem mestu je Adrian Srdić s stripom Življenje v času koronavirusa. V kategoriji do 15. leta starosti so najbolj prepričali zmagovalka Klara Šergon (IzolaKcija), drugo mesto je zasedel Sebastjan (Tudi roparjem ni lahko), tretje Sofia Srdić (Pred in med pandemijo), sledijo pa še Kaja Drevenšek, Miha Kalšek Kozjek, Justin Selan, Julija Trkman, Miha Pegan, Kaja Gaber, Lea Lah in Zoja Šporn. V kategoriji nad 15 let izstopajo Dr. Horowitz s stripom Ivan Cankar: Korona črtica, Tomaž Šolc z Medosebno razdaljo in na tretjem mestu Kimi Krapež z delom Mia casa.

Pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije bodo torej vse do oktobra na ogled zgodbe o življenju med izolacijo vseh sodelujočih striparjev.