Foto: EPA
Foto: EPA

T. i. Morski mozaik se razteza na površini 9 krat 4 metrov. Horizontalne črne linije ponazarjajo valove, med njimi pa je upodobljena tako dejanska morska favna, kot so ribe, delfini, meduze in morski polži, kot fantazijska bitja, kot so zmaji, morske pošasti in nereide.

Mozaik, danes v renesančni stavbi Palazzo Farnese, je najverjetneje pokrival tla term, nastal pa je v času Severske dinastije, torej med letoma 193 in 235.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mozaik z akrobati je nekoliko mlajši in slogovno spada v čas vladavine Domicijana (Rimskemu imperiju je vladal med letoma 81 in 96). Prav tako je nekoliko manjši in pokriva površino 7 krat 5 metrov. Na njem vidimo štiri akrobate, ki stojijo ali sedijo na svojih konjih. Upodobitev akrobatov izstopa iz rimske umetnosti tega časa, saj ne ustrezajo povsem tradicionalni ikonografiji t. i. desultores, figur, ki so običajno upodobljeni na konjih ali na kočijah. Tudi akrobacije, ki jih izvajajo, spominjajo bolj na grške ali etruščanske upodobitve, na katere bi se pri izvedbi mozaika lahko naslonili. Kakšni stavbi je mozaik pripadal, ni povsem jasno, po najnovejših domnevah bi lahko šlo za konjušnico.

Mozaika se nahajata se v kletnem predelu veliko mlajše stavbe Palazzo Farnese, ki so jo zgradili v 16. stoletju.

Ogled mozaikov je odslej mogoč v sklopu vodenih ogledov palače, v kateri sicer domujeta francoska ambasada in École française de Rome. Obsežen obnovitveni projekt so začeli leta 2021, dela pa naj bi bila končana v počastitev 150-letnici obeh ustanov v Rimu, kar bodo proslavljali leta 2025. Letos so uredili prostore z mozaiki do te mere, da je do njih mogoče dostopati, ob tem pa namestili tudi osvetljavo.