Lokomotiva bo obnovljena ter vrnjena na trenutno mesto. Foto: BoBo
Lokomotiva bo obnovljena ter vrnjena na trenutno mesto. Foto: BoBo

Lokomotiva je bila že precej dotrajana, na kar so že nekaj časa opozarjali Mestna občina Maribor ter mnogi njeni prebivalci. Muzejska lokomotiva št. 151-001 iz muzejske zbirke Železniškega muzeja Slovenskih železnic že vse od leta 1983 stoji pred vhodom v železniško postajo na Partizanski cesti.

Predstavniki mariborske občine so v sporočilu za javnost povedali, da je lokomotiva sicer v lasti Slovenskih železnic, vendar stoji na zemljišču v lasti občine. "Lokomotiva s strani lastnika ni bila redno vzdrževana in je v zelo slabem stanju, posledično pa kazi podobo vedute železniške postaje, na kar so nas večkrat opozarjali tudi občani," pojasnjujejo na občini. Dodali so še, da je občina Slovenskim železnicam večkrat predlagala obnovo oz. varno odstranitev lokomotive s sedanjega mesta in nadomestitev z drugo, obnovljeno, po možnosti s takšno, ki je v preteklosti vozila tudi na železniških progah v območju Maribora.

Lokomotiva velja za priljubljeno zbirno mesto predvsem med uporabniki Prevozov. Foto: BoBo
Lokomotiva velja za priljubljeno zbirno mesto predvsem med uporabniki Prevozov. Foto: BoBo

Obstoječo lokomotivo bi v tem primeru premestili v stalno zbirko Železniškega muzeja Slovenskih železnic, s čimer po navedbah občine soglaša tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je lokomotivo predlagal za spomenik lokalnega pomena, saj predstavlja prostorsko dominanto tega prostora, za mnoge pa tudi zbirno mesto. Zavod je podal tudi soglasje k ustrezni obnovi lokomotive.

V Mariboru prenova 120 let stare lokomotive

Dotična lokomotiva je bila izdelana leta 1903 posebej za Rogaško lokalno železnico, kjer je nosila oznako RL.1, sicer pa je bila nekoč del zelo razširjene serije 32d nekdanje Južne železnice. "Ker je edina lokomotiva te serije, ki je ohranjena v Sloveniji, gre za izredno dragoceno muzejsko vozilo iz prve varstvene kategorije," so še povedali na Mestni občini Maribor.