Paviljon po neurju. Foto: MMC RTV SLO
Paviljon po neurju. Foto: MMC RTV SLO

Več sprehajalcev nas je opozorilo, da je bil paviljon zaradi padlega drevesa uničen že maja.

Po navedbah ljubljanske območne enote zavoda bo paviljon obnovljen v svoji izvirni podobi. Kot so zapisali, paviljon stoji v vplivnem območju kulturnega spomenika Hotel Bellevue, ki je od leta 2007 kulturni spomenik lokalnega pomena. Za vse posege je treba pridobiti predhodne kulturnovarstvene pogoje in soglasje zavoda.

V skladu z zakonom o kulturni dediščini je za sanacijo odgovoren lastnik. Foto: MMC RTV SLO
V skladu z zakonom o kulturni dediščini je za sanacijo odgovoren lastnik. Foto: MMC RTV SLO

V skladu z zakonom o kulturni dediščini je za sanacijo odgovoren lastnik. Hotelski kompleks s paviljonom je od konca leta 2017 v lasti družbe Rastoder, ki pa na vprašanja STA ni odgovorila.

Paviljon leta 2011. Foto: BoBo
Paviljon leta 2011. Foto: BoBo

Žalosten pogled na propadajoči kompleks
Podžupan Mestne občine Ljubljana v letih od 2006 do 2023 Janez Koželj je zagotovil, da si je občina ves čas prizadevala, da bi hotel obnovili in bi deloval ekonomsko upravičeno. Strinja se, da je pogled na propadajoči kompleks žalosten. Dodal je še, da je občina želela pomagati vsem investitorjem, a "več od tega ni mogla". "Osebno vem, kaj se je dogajalo z Bellevuejem, a ni bilo možnosti, da bi presekali agonijo," je dejal.

"Občina nima nobene moči niti v primeru malomarnega ravnanja s kulturnim spomenikom"
Koželj pravi, da so na občini ves čas iskali rešitev in prilagajali občinske akte. Ker pa je zasebna lastnina v Sloveniji zelo zaščitena, občina nima nobene moči niti v primeru lastnikovega malomarnega ravnanja s kulturnim spomenikom, poudarja. "Operativnih inštrumentov nismo imeli," je zatrdil nekdanji mestni arhitekt.

Spomnil je, da je v nekaterih drugih evropskih državah situacija drugačna. Če v Avstriji lastnik zanemarja nepremičnino, ga občina lahko razlastnini, je opomnil.

Bellevue je imel v zadnjih letih več lastnikov. Leta 2001 je bil objekt vrnjen denacionalizacijskim upravičencem, družini Šterk. Ta ga je nato prodala Študentskemu servisu Maribor, ki se njegove obnove ni lotil in ga je prodal naprej jordanskemu državnemu skladu Mawared International. Tudi jordanski lastniki so nad načrti za obnovo obupali, tako da je konec 2017 že močno uničen objekt z neugledno okolico pristal v lasti družbe Rastoder.

Zgodovina danes propadlega hotela Bellevue v ljubljanskem Tivoliju sega na začetek 20. stoletja. Foto: MMC RTV SLO
Zgodovina danes propadlega hotela Bellevue v ljubljanskem Tivoliju sega na začetek 20. stoletja. Foto: MMC RTV SLO

Tam je igral eden prvih džezovskih orkestrov v Ljubljani
Vsako pomembnejše mesto ali turistični kraj, ki je imelo lepo razgledno točko, je konec 19. in v začetku 20. stoletja po francoskem vzoru postavilo svoj Bellevue.

V Ljubljani je hotelski objekt z glasbenim paviljonom in obsežno razgledno teraso leta 1909 zgradil Alojz Zajec. Fasado in paviljon krasijo secesijski elementi, kot so okenske obrobe, kovane ograje terase, balkoni ter kandelabri s svetilkami iz jedkanega stekla. Leta 1935 je v paviljonu ob hotelu igral eden prvih džezovskih orkestrov v Ljubljani.