Ena od petih mumij, ki pripadajo predinkovski kulturi Ichma. Ta je na obalah Peruja živela nekje med letoma 900 in 1450. Foto: EPA
Ena od petih mumij, ki pripadajo predinkovski kulturi Ichma. Ta je na obalah Peruja živela nekje med letoma 900 in 1450. Foto: EPA

Prva ocena strokovnjakov je, da so otroci – njihovi ostanki so bili pokopani skupaj z enim odraslim človekom – pripadali kulturi Ichma, ki je živela na obalnem območju osrednjega Peruja v obdobju, preden je inkovski imperij na andskem območju dosegel svoj polni razmah.

Del posmrtnih ostankov so odkopali ob vznožju stopnišča na majhnem griču Huaca la Florida, pod katerim se je, tako vsaj sklepajo, nekoč skrival tempelj v obliki črke U, kar je lastnost predinkovske arhitekture. (Beseda "huaca" v jeziku quechua pomeni orakelj ali sveti kraj.)

Arheolog Luis Takuda, ki vodi izkopavanja v historični limski četrti Rimac, meni, da je bil tempelj zgrajen pred 3500 leti. "Celotno območje je pomembna obredna komora," je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil Takuda. "Za ljudi, ki so živeli tukaj v obdobju Ichma, je bil to sveti kraj, zato so tukaj tudi pokopavali svoje mrtve."

Mumije so tako dobro ohranjene, da so na njihovih glavah še vedno ostanki las, je še povedal. Ob pokojnikih so bili pokopani tudi številni kosi keramike.

To je odkritje, ki ima ogromen pomen za našo zgodovino,
To je odkritje, ki ima ogromen pomen za našo zgodovino," je poudarila ministrica za kulturo Leslie Urteaga, ki je arheološko najdišče že obiskala. Foto: EPA

Lima, 10-milijonska prestolnica Peruja, je hkrati tudi prostor vsaj 400 arheoloških najdišč. Največja perujska arheološka središča so zunaj mesta, denimo v Cuscu, ki je bil prestolnica Inkovskega imperija in so ga šele v 16. stoletju zavzeli španski konkvistadorji.

To ni prva najdba mumij z ohranjenimi lasmi. V začetku letošnjega leta so v četrti Miraflores v Limi odkopali tisoč let staro okostje, ki je imelo dolge, lepo ohranjene lase, kot je poročala revija Smithsonian. Tudi arheologi v Egiptu so bili leta 2020 presenečeni, ko se je izkazalo, da so imeli otroci iz starega Egipta, katerih mumije so odvili, svetle, in ne črnih ali rjavih las. Kemična analiza je pokazala, da njihovi lasje niso zbledeli zaradi snovi, uporabljenih pri balzamiranju ali zaradi starosti – taki so bili po zaslugi genetike.