Kip Costanze Piccolomini Bonarelli. Foto: Wikipedia
Kip Costanze Piccolomini Bonarelli. Foto: Wikipedia

Med razstavljenimi deli je med drugim kip Giana Lorenza Berninija, italijanskega baročnega umetnika, ki je upodobil iznakaženo ljubimko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gian Lorenzo Bernini je bil sicer osrednji kipar in arhitekt baročnega Rima, h kateremu so se s svojimi naročili obračali cela vrsta papežev ter francoski in angleški kralj. Eno najznamenitejših Berninijevih del je Posilstvo Perzefone iz let 1621–1622.

"Namen te razstave je, da bi se vsi obiskovalci, ki pridejo v galerijo iskat lepoto, zavedali, da lepota brez etike ni mogoča," je zapisal direktor galerije Eike Schmidt. Izrazil je upanje, da bo sodobna razstava spremenila sistem in miselnost, ki "prelahko najde opravičilo za ljudi, ki so zagrešili tovrstne zločine".

Eden izmed takšnih zločincev je priznani kipar Bernini, ki je leta 1638, potem ko je izvedel, da ima njegova ljubica Costanza Piccolomini Bonarelli razmerje z njegovim bratom, enemu od svojih služabnikov naročil, naj jo iznakazi. Bil je kaznovan le z denarno kaznijo, Costanza pa je bila štiri mesece zaprta v samostanu, povzema AFP. Na razstavi bo na ogled njegov kip iznakažene ljubimke.

Na portretih italijanske fotografinje Ilarije Sagarije pa so upodobljene ženske s povsem zavezanimi glavami. Umetnica je za AFP povedala, da je zbrala pričevanja žensk, ki so bile žrtve ljubosumnih mož ali partnerjev, nato pa je s pomočjo modelov uprizorila slike, ki spominjajo na njihove zgodbe.

Te ženske brez obrazov, prekritih z belimi trakovi ali zakritih s tančicami, izstopajo na golem ozadju v kompozicijah, ki spominjajo na abstraktne manekene italijanskega umetnika Giorgia De Chirica, še navaja AFP.

Italija je leta 2013 sprejela zakon, s katerim je želela ustaviti napade na ženske. Po podatkih italijanskega ministrstva za notranje zadeve je bilo med avgustom 2020 in julijem 2021 v državi približno 105 umorov žensk.

Razstava je na ogled do 19. decembra.