Neznanci so odstranili del žičnate ograje, s katero je bila jama Koonalda zavarovana, se splazili vanjo in nato popisali staroselsko umetnost, je za medije povzel minister za aboridžinske zadeve v Južni Avstraliji Kyam Maher. "To je, iskreno rečeno, šokantno. V teh jamah so eni najzgodnejših dokazov aboridžinske prisotnosti v tem delu države," je izjavil za avstralsko televizijo. To področje velja sveto zemljo staroselskega ljudstva Mirning, ki živi na planjavi Nullarbor.

Foto: Mirning cultural group
Foto: Mirning cultural group

Neznanci so prazgodovinsko umetnost popisali z grafitom: "Ne glej zdaj, ampak to je jama smrti".

Poškodba originalne umetnine je bila tako velika, da je ne bodo mogli več rešiti, ocenjuje arheologinja za aboridžinsko umetnost Keryn Walshe. "Površina sten v jami je zelo mehka. Grafitov ni mogoče odstraniti, ne da bi uničili tudi umetnost pod njimi. Ogromna, tragična izguba je, da so uničeni do te mere."

"Hujšo obliko vandalizma si je težko predstavljati"
Kyam Maher, ki je tudi generalni državni tožilec za Južno Avstralijo, opozarja, da bodo storilca, ko ga odkrijejo, kazensko preganjali. Kršiteljem zakonov, ki varujejo aboridžinsko dediščino, načeloma grozi do deset tisoč dolarska kazen in šestmesečna zaporna kazen. Po Maherjevih besedah se zavzemajo, da bi predvideno kazen, ki je bila postavljena leta 1988, zvišali, obenem pa razmišljajo, s kakšnimi varovali bi še lahko zaščitili kulturno dediščino – začeli bodo s kamerami.

"To ni bilo neko naključno motenje posesti," je komentiral. "Nekdo se je namerno prebil čez ograjo in bodečo žico ter uničil umetnino. Hujše oblike vandalizma si ne znam predstavljati."

Mirninški starešina Clem Lawrie je za časopis Adelaide Advertiser povedal, da je nad uničenjem zgrožen, obenem pa opozoril, da je skupnost lokalne oblasti večkrat – brez uspeha – pozivala k boljšemu varovanju arheološkega najdišča. V preteklosti so ljudje že večkrat preplezali ograjo, da so v jami pustili svoje začetnice ali datum obiska.

Ne ravno temeljito zaščitena jama Koonalda v Južni Avstraliji. Foto: ExplorOz
Ne ravno temeljito zaščitena jama Koonalda v Južni Avstraliji. Foto: ExplorOz

Na seznamu avstralske kulturne dediščine je jama Koonalda opisana kot najdišče "dobro ohranjenih prstnih slikarij in arheoloških depozitov". In še: "Jama Koonalda je izjemnega pomena, ker je ključna za naše razumevanje izjemne starosti aboridžinske umetnosti, arheologije in naseljenosti v Avstraliji."

"Ni dovolj, da zvišajo kazni"
Predsednica Avstralske varstvene komisije speleološke federacije Clare Buswell je v svojem poročilu zaključila, da oblasti niso uspešno zaščitile kulturne dediščine. "Dejstvo, da ni nihče postavil učinkovite ograje, da niso uporabili moderne zaščitne tehnologije, na primer kamer za nadziranje divjih živali, je v mnogo pogledih omogočilo ta vandalizem." Poudarila je, da je treba vlado Južne Avstralije prisiliti v ukrepe, sicer se lahko kaj podobnega ponovi. "Preprosto ni dovolj, če minister reče, da bodo povišali globe in druge kazni. Ne gre za to. Gre za krepitev varovanja."