V Metropolitanskem muzeju poudarjajo, da tudi za že pred časom pridobljene predmete preverjajo provenienco in dokumentacijo. Foto: Reuters
V Metropolitanskem muzeju poudarjajo, da tudi za že pred časom pridobljene predmete preverjajo provenienco in dokumentacijo. Foto: Reuters

Poročilo, ki ga je v ponedeljek objavil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) v sodelovanju z neprofitno organizacijo za finančno preiskovalno novinarstvo Finance Uncovered s sedežem v Veliki Britaniji, navaja 1109 predmetov iz MET-ove zbirke, ki so povezani s preprodajo umetniških artefaktov. Od teh jih je 309 vključenih v muzejske razstave, poroča portal Art News.

Manj kot polovico predmetov ima dokumentacijo o načinu pridobitve iz izvorne države oziroma poti do New Yorka. Med temi so tudi artefakti, ki prihajajo iz držav s prepovedjo izvažanja kulturne dediščine, pri čemer so nekatere iz izvornega mesta odstranili po uvedbi prepovedi. Na stotine artefaktov, tako ugotavlja poročilo, nima jasne provenience.

Slika je simbolična. Foto: AFP
Slika je simbolična. Foto: AFP

Od več kot 250 predmetov iz Nepala in pokrajine Kašmir, ki so dokumentirane v muzejskem katalogu, spremljajo le tri podatki o tem, kako so zapustile izvorno območje. V poročilu so se posebej osredotočili na ti dve območji, saj je bilo tam veliko plenjenja kulturne dediščine, ki ni doživelo mednarodne medijske obravnave.

Za MET je to že drugi takšen udarec v zadnjem tednu. Časopis Indian Express je pred nedavnim objavil več kot 77 južnoazijskih artefaktov v muzejski zbirki, ki so povezane s Subhashem Kapoorjem. Zloglasnega trgovca z umetninami so letos v Indiji obtožili zaradi vloma in odtujevanja umetnin.

Ob tem je Tess Davis, izvršna direktorica pri organizaciji Antiquities Coalition, ki si prizadeva zajeziti trgovanje s kulturno dediščino, opozorila, da postavlja MET standard za muzeje po svetu. "Če MET dovoli tovrstne luknje, kakšno upanje imamo lahko za ostali del umetniškega trga?"

V zadnjih letih so organi pregona v New Yorku zaradi vse več zahtev po reparticiji okrepili preverjanje provenience v starodavnih artefaktov v zbirki Metropolitanskega muzeja. Manhatnsko okrožno tožilstvo je od leta 2017 pridobilo najmanj devet nalogov za zaseg predmetov iz muzeja. Šest od teh je bilo izdanih leta 2022, z njimi pa so zasegli več kot 30 antikvitet, ki so bile odtujene iz Indije, Egipta in še nekaterih sredozemskih državah.

V zadnjih letih je newyorško tožilstvo iz muzejske zbirke zaseglo več nelegalno odtujenih predmetov.  Foto: Reuters
V zadnjih letih je newyorško tožilstvo iz muzejske zbirke zaseglo več nelegalno odtujenih predmetov. Foto: Reuters

V Metropolitanskem muzeju poudarjajo, da so zavezani odgovornemu zbiranju umetnosti in pri pridobitvah veliko napora vložijo, da so te v skladu z zakonom in strogimi pravili. "Tako kot so se zakonodaja in smernice glede zbiranja v času spreminjale, so se tudi politike in postopki muzeja. MET prav tako še naprej preverja zgodovino del v svoji zbirki, pogosto v sodelovanju s kolegi in državami po svetu ter ob novo pridobljenih informacijah redno primerno ukrepa."