Kot je še sporočila direktorica tega muzeja in tudi predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana, je "med drugim treba pripraviti tiste, ki delajo na blagajni, da bodo ustrezno usmerjali obiskovalce, da jih ne bo preveč v prostoru." Muzeji in galerije po Sloveniji namreč z nekaj izjemami večinoma danes odpirajo vrata. Da jih niso odprli že včeraj, so se odločili, ker "so ob ponedeljkih muzeji in galerije ponavadi zaprti," je povedala Aleksandra Berberih-Slana.

Vrata končno odprli muzeji in galerije

Vsaj 20 kvadratnih metrov prostora na obiskovalca
Tako je večina teh institucij ponedeljek izkoristila za zadnje priprave za zagotovitev varnosti obiskovalcev in zaposlenih. Pri organizaciji dela in obiskov se ravnajo po smernicah, ki sta jih pripravila ministrstvo za kulturo in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Sorodna novica Navodila NIJZ-ja za obisk ponovno odprtih muzejev, galerij in knjigarn

Med drugim morajo na obiskovalca zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora ter omejiti uporabo predstavitvenih pripomočkov in drugih predmetov, ki se jih v običajnih okoliščinah obiskovalci dotikajo. Obiskovalci morajo upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj dva metra, poleg tega bo vstop v razstavne prostore možen le za posameznike, družine in manjše skupine. Če bo obiskovalcev več, pa se določi interval vstopanja, piše v priporočilih.

Zgolj brezgotovinsko plačevanje in brez listanja publikacij
Plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini bo mogoče le brezgotovinsko, listanje publikacij v muzejskih trgovinah ne bo dovoljeno. Strokovnih vodstev po muzejskih zbirkah ter spremljevalnih pedagoških oziroma andragoških programov, posvetovanj, okroglih miz in odprtij razstav ministrstvo za zdaj ne priporoča. Tako za zaposlene kot tudi obiskovalce je obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, vstopajo pa lahko le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal, kakor določajo navodila NIJZ-a.

Kaj čaka obiskovalce slovenskih muzejev?

Kot je še povedala Aleksandra Berberih-Slana, so na primer v Muzeju narodne osvoboditve Maribor nabavili zaščitno opremo že ob začetku epidemije, zato zdaj s tem nimajo težav. Glede na ocene direktorice mariborskega muzeja so se ustrezno pripravili tudi drugi muzeji in galerije. Berberih-Slani se zdi najtežavnejše določanje, kdo lahko pride na razstavo skupaj in kdo ne, večjih skupin pa niti ne pričakujejo, saj so šole in vrtci trenutno zaprti.

Zanje so v preteklih tednih prilagodili programe na spletu, kamor še vedno vabijo obiskovalce. "Še vedno priporočamo obisk teh vsebin. Na nas se sicer obračajo učitelji z vprašanji, ali bodo lahko prišli v muzej, v kolikor se šola začne. Ker imamo zelo dosti najavljenih skupin konec maja in v začetku junija. A na to trenutno ne znamo odgovoriti, ker ne vemo, če bo to dovoljeno," je še dejala.

Anketa med slovenskimi muzeji

Skupnost muzejev Slovenije je sredi aprila opravila anketo med slovenskimi muzeji, ki je pokazala, da so do takrat zaradi zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa pridelali izgubo v višini pol milijona evrov. "Tu gre za dejanske izgube, torej skupine, ki so bile najavljene in bi zagotovo prišle, a potem niso smele. Koliko je izpada še pri ostalem, ne vemo. Po koncu karantene bomo anketo ponovili, da ugotovimo, kaj je to obdobje pomenilo za vse nas. Ne vemo tudi, kaj bo s pogodbami s financerji oziroma ustanovitelji, zato težko načrtujemo aktivnosti do konca leta. Sproti se bomo poskušali prilagajati situaciji. Tam, kjer so plače delavcev odvisne od prihodkov, so nekatera delovna mesta tudi ogrožena," je pojasnila direktorica skupnosti.

Nekateri so že povabili med svoje zbirke
Med muzeji in galerijami, ki so odprli vrata že v preteklih dneh, pa so Pokrajinski muzej Koper, Pilonova galerija Ajdovščina, Muzej vojaške zgodovine v Pivki in Kobariški muzej. Ta je vrata odprl 1. maja in tega dne si ga je brezplačno ogledalo 27 obiskovalcev.

Kobariški muzej so odprli že na prvi majski dan. Foto: BoBo
Kobariški muzej so odprli že na prvi majski dan. Foto: BoBo

Direktor Kobariškega muzeja Martin Šolar je povedal, da so bili veseli prav vsakega obiskovalca, saj je bil muzej zaprt 50 dni. Kar dve tretjini obiskovalcev predstavljajo tujci – tretjina vseh obiskovalcev prihaja iz Slovenije, druga tretjina iz Italije, preostala tretjina pa iz drugih tujih držav –, zato letos pričakujejo velik upad obiska. Letno sicer zabeležijo okrog 60.000 obiskovalcev, kar bi letos po obetavnem začetku tudi dosegli, je še povedal direktor muzeja v Kobaridu.

Za zdaj še ni znano, kdaj bodo lahko svoja vrata odprla gledališča, predvideva se, da ne pred novo sezono.

Kdaj bodo zaživela gledališča?