Skriti in nedokončani hodnik je dolg devet metrov. Foto: EPA
Skriti in nedokončani hodnik je dolg devet metrov. Foto: EPA
Sorodna novica Odkritje Tutankamonove grobnice in kako so stari Egipt spoznavali na Slovenskem

Pri projektu Scan Pyramids, ki so ga zagnali leta 2015, uporabljajo sodobno tehnologijo, vključno s skeniranjem in endoskopi za ogled notranjosti piramid, tako rekoč zadnjega od sedmih čudes starodavnega sveta, piše Reuters.

Za zdaj še ni znano, čemu je bil nedokončani hodnik namenjen. Po besedah vodje egiptovskega vrhovnega sveta za starine Mostafe Wazirija je bil verjetno zgrajen, da bi na ta način zmanjšali težo piramide pri glavnem vhodu, ki leži sedem metrov nižje, ali pri drugi še neodkriti sobi ali predelu piramide. Obstaja pa tudi možnost, da bi hodnik vodil do faraonove pogrebne dvorane, ki je še zmeraj skrivnost, saj njegove mumije še niso našli.

Znotraj Keopsove piramide so tri večje dvorane in vrsta hodnikov, najosupljivejša je velika dvorana, ki je dolga 47 metrov in visoka osem metrov. Velika piramida je bila zgrajena kot monumentalna grobnica okoli leta 2560 pred našim štetjem, v času vladavine faraona Kufuja, bolj znanega po grškem imenu Keops. Visoka je 146 metrov, s čimer je bila mnogo let najvišja zgradba, ki jo je postavilo človeštvo – a le do leta 1889, ko so v Parizu postavili Eifflov stolp.