Foto: Blaž Gutman / Narodni muzej
Foto: Blaž Gutman / Narodni muzej

Na razstavi so predstavljene najnovejše vizualizacije arheološke krajine v deželah ob reki Donavi, ki so jih pripravili partnerji iz devetih evropskih držav v okviru projekta Arheološke eKrajine Podonavja.

"Bogata in kulturno raznolika arheološka dediščina Podonavja je edini ostanek tisočletja železnodobnega razvoja naše družbe in nosilec pomembnih informacij o naši preteklosti. Številni arheološki predmeti, ki jih občudujemo v muzejih, so dokaz le majhnega dela bogate in vznemirljive zgodovine, s katero so povezani. Avtorji želijo z uporabo najnovejših tehnologij obiskovalcem omogočiti, da dediščino izkusijo v njenih izvornih pokrajinah," so zapisali ob razstavi.

Potovanje v davno preteklost
Razstava obiskovalce vabi, da se odpravijo na potovanje v davno preteklost in z virtualno resničnostjo doživijo zgodovino podonavskega prostora, kjer raziskujejo paleolitske jame, železnodobna naselja in rimska naselja. V železnodobnem gradišču Ulaka lahko obiščejo kovačijo in si ogledajo kovaško orodje, ognjišče in talilnico. V višinski naselbini Grossklein (Avstrija) vstopijo v gomilo, si pobliže ogledajo obredne predmete in se udeležijo pogrebnega rituala. V rimskem mestu Flavia Solva (Avstrija) pa si ogledajo areno in doživijo vrvež mestne tržnice.

Foto: Zora Žbontar / Narodni muzej
Foto: Zora Žbontar / Narodni muzej

Cilj projekta je uvesti digitalne tehnologije v muzej, s čimer si bodo lažje zastavili smernice za prihodnost, kako naj se muzeji umestijo v odnosu do novih tehnologij. Celotni projekt je stal približno 2,5 milijona evrov, sredstva pa so med partnerji različno razporejena. Narodni muzej in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije sta prejela okoli 400.000 evrov evropskih sredstev.

Današnje odprtje razstavi ob 11. uri je potekalo v sklopu Dneva odprtih vrat. Kot so sporočili iz muzeja, je ogled vseh razstav na Muzejski ulici brezplačen, na ogled so predmeti iz arheoloških depojev. Izbrane predmete iz bakrene in bronaste dobe bo predstavil Peter Turk, predmete iz zgodnjega srednjega veka pa Daša Pavlovič. Otroci se lahko udeležijo delavnice V magičnem svetu Keltov.

Razstava Zgodbe iz davnine v Narodnem muzeju Slovenije