Cerkev na Tišini. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Cerkev na Tišini. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

In še ena zanimivost: levji delež stroškov obnove, ki je stala okoli pol milijona evrov, so poravnali kar krajani sami. Sto tisočakov je sicer primaknila država, nekaj manj še občina Tišina.

Kar 40 ton klasičnih apnenih ometov so mojstri nanesli na tišinsko cerkev, da je dobila današnji videz, ki jo tudi tako znova vrača v obdobje gotike. Popraviti so morali tudi nekatere napake iz preteklosti.

"Stroka je pred približno desetimi leti odbila takrat popolnoma neustrezne cementne omete, ohranila je fragmente originalnih gotskih ometov, na osnovi katerih smo dejansko potem mi lahko naredili nove," je povedala Nataša Kiš iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor.

Prenova cerkve Marijinega rojstva

Kulturnozgodovinski spomenik, ki se omenja že leta 1344
S tremi vendarle različnimi ometi, ki so sledili posameznim obdobjem dozidave, nam razlaga Jožef Poredoš, prvi mož obnovitvene akcije. Vesel, da cerkev spet privablja že od daleč. "To ni samo sakralni objekt, ki je namenjen verskim objektom, ampak je to kulturnozgodovinski spomenik, ki se omenja že leta 1344," pravi vodja projekta Poredoš.

Letos so cerkev obnovili še od znotraj. Uredili so centralno kurjavo, po vzoru starih so mojstri naredili tudi nove klopi, restavratorji pa so v prezbiteriju našli še okoli štirideset posebnih označb. "To so v bistvu znaki, vklesani v kamnite elemente, nekakšni podpisi mojstrov," še pojasnjuje Nataša Kiš.

Kar samo pomeni, da zgodovina tišinske cerkve Marijinega rojstva vendarle še ni dokončno izpisana.