Spolnost je v Indiji tabutema. Foto: EPA
Spolnost je v Indiji tabutema. Foto: EPA

Ko je bil Sakši Bhatia pred nekaj leti asistent režije na snemanju v Bollywoodu, je režiser filma napovedal, da bodo posneli intimni prizor med likom morilca in njegovo žrtvijo. Žrtev je igrala 14-letna igralka, morilca pa je igral 45-letni moški.

"Bilo mi je nekoliko neprijetno in spraševal sem se, ali ji je kdo razložil, kako bodo prizor oblikovali? Nujno bi potrebovali strokovnjaka, ki bi igralce vodil skozi produkcijo, in sicer tako med snemanjem kot tudi takrat, ko so studijski žarometi ugasnjeni," je Bhatia povedal za Deutsche Welle.

Asistenti za plesne prizore so v Bollywoodu zelo pogosti. Foto: SOJ RTV SLO
Asistenti za plesne prizore so v Bollywoodu zelo pogosti. Foto: SOJ RTV SLO

Novo delovno mesto v Bollywoodu
Tako je z Bhatio indijska filmska industrija dobila prvega uradnega asistenta za intimne prizore.

Aastha Khana je storila naslednji korak in sestavila prvo skupino ljudi, ki skrbi za snemanje intimnih prizorov. Poudarja, da želi med snemanjem teh prizorov ustvariti varen prostor za igralce. Poleg tega pripravlja tudi smernice za bollywoodske filmske producente. Najamejo jo, ko gre za prizore golote in prizore spolnih odnosov ter spolnega nasilja.

"Popolnoma bizarno se mi je zdelo, ko sem videla, da obstajajo asistenti za akcijske prizore v filmih in plesni koreografi za snemanje pesmi in plesa, za snemanje intimnih prizorov pa ni bilo na voljo nobene podpore," je Khana povedala za Deutsche Welle.

"V naši kulturi se o intimnosti ne razpravlja. Šteje se jo za škandalozno ali provokativno. Ker gre za tabu celo za zasloni, je za nas izredno pomembno, da se o tem nenehno pogovarjamo," je dejala.